Çocuk hemşirelerinin etik duyarlılık düzeyleri ve etkileyen faktörler
Ethical sensitivity levels of pediatric nurses and the factors affecting this sensitivity
  1. Tez No: 334324
  2. Yazar: ARZU TAZEGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ÇELEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hemşiresi, etik, etik duyarlılık, hemşire, Nurse, pediatric nurse, ethics, ethical sensitivity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çocuk Hemşirelerinin Etik Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörler Amaç. Araştırma, çocuk hemşirelerinin etik duyarlılık düzeyleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot. Araştırma; Erzurum il merkezinde bulunan Sağlık Bakanlığı?na ve Üniversiteye bağlı hastanelerin çocuk kliniklerinde 30 Nisan 2012 - 30 Nisan 2013 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Evrenden örneklem seçme yöntemine gidilmeden, araştırmaya katılmayı kabul eden 120 çocuk hemşiresi ile yürütülmüştür. Veriler; Sosyo-Demografik Veri Formu ve Ahlaki Duyarlılık Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Yüzdelik dağılım, ortalama, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U testleri, t testi ve Dunn testi kullanılmıştır. Bulgular. Hemşirelerin, etik duyarlılık ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamalarının 93.80±19.10 olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin yaşlarının etik duyarlılığı algılamada ?Otonomi? ve ?Oryantasyon? alt boyutları ile ?Etik Duyarlılık Toplam Puanı?nı etkilediği saptanmıştır. Medeni durumun ölçek alt boyutlarından ?yarar sağlama? ve ?uygulama? puanları üzerinde, öğrenim durumunun da ?otonomi? ve ?yarar sağlama? puan ortalamaları üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin mezuniyetten sonra etik ile ilgili bir eğitim alma durumunun ?uygulama? alt boyutu ile çalıştıkları kurumlarda etik komite bulunma durumunun ?yarar sağlama? ve ?çatışma? alt boyutu üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç. Bulgular, hemşirelerin etik duyarlılık düzeylerinin bundan önce yapılmış olan çoğu çalışmada saptanan etik duyarlılık düzeylerinden düşük olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Ethical Sensitivity Levels of Pediatric Nurses and The Factors Affecting This Sensitivity Purpose. This study aims to identify the ethical sensitivity levels of pediatric nurses and the factors affecting this sensitivity Material and Method. The research was carried out at pediatric clinics of the hospitals affiliated to the Ministry of Health and the University in Erzurum city center between 30 April 2012- 30 April 2013. The study was a descriptive research study. Without choosing a sample group from the population, the study was carried out with 120 pediatric nurses who accepted to participate in the study. The data is collected via the Socio-Demographic Data Form, Ethical Sensitivity Scale and Morale and Moral Care Rating Scale prepared by the researchers. Percentage distribution, average, Kruskal-Wallis, Mann Whitney U tests, t-test and Dunn test were used in evaluating the data. Findings. The average of the total points that nurses got from ethical sensitivity scale was found as 93.80±19.10. It was also found that the age of the nurses affected the ?Autonomy? and ?Orientation? sub-dimensions and ?Ethical Sensitivity Total Point? in the perception of ethical sensitivity. It was revealed that marital status had an impact on ?providing benefit? and ?application? sub-dimension points of the scale while educational background had an impact on ?autonomy? and ?providing benefit? points. It was found that the ethical training of nurses after graduation had an impact on ?application? sub-dimension while the existence of an ethical committee in the institution they work for had an impact on ?providing benefit? and ?conflict? sub-dimensions. Result. The findings of this study revealed that the ethical sensitivity levels of nurses were lower than the ethical sensitivity levels in many previous studies.