Son trimesterdeki gebelerin anksiyete düzeyleri ile doğumdaki anksiyete ve ağrı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between the anxiety levels of the pregnant women in their last trimester and the levels of pain and anxiety during childbirth
  1. Tez No: 334335
  2. Yazar: GÜLSÜM GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum ağrısı, durumluk anksiyete, son trimester, sürekli anksiyete, Labour pain, perpetual anxiety, state anxiety, the last trimester
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Son Trimesterdeki Gebelerin Anksiyete Düzeyleri ile Doğumdaki Anksiyete ve Ağrı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Araştırma, son trimesterdeki gebelerin anksiyete düzeyleri ile doğumdaki anksiyete ve ağrı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı, tekrarlayan kesitsel türde ve ilişki arayan tasarımda yapılmıştır. Araştırma, Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi poliklinikleri ve doğum salonunda Temmuz 2012-Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmaya son trimesterin geç döneminde olan 293 gebe alınmıştır. Veriler ``Kişisel Bilgi Formu??, ``Durumluk ve Sürekli Anksiyete Ölçeği?? ve ``Visüel Analog Skala?? (VAS) ile toplanmıştır. Bulgular: Gebelerin son trimesterde durumluk anksiyete puan ortalamasının 43.09±10.11 olduğu ve sürekli anksiyete puan ortalamasının 42.90±8.10 olduğu belirlenmiştir. Gebelerin durumluk anksiyete puan ortalaması doğumun latent fazında 50.02±10.35, aktif fazında 57.93±9.52 ve geçiş fazında 63.68±8.07 olduğu bulunmuştur. Gebelerin son trimesterde durumluk anksiyete puanı ile doğumun latent fazındaki (p0.05). Sonuç: Gebelerin son trimesterdeki durumluk ve sürekli anksiyete puanları ile doğumun latent, aktif ve geçiş fazlarındaki durumluk anksiyete puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak son trimesterdeki anksiyete düzeyi ile doğumun fazlarındaki VAS puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Investigation of the Relationship between the Anxiety Levels of The Pregnant Women in Their Last Trimester and the Levels of Pain and Anxiety during Childbirth Aim: The study has been carried out with the purpose of investigating the relationship between the anxiety levels of the pregnant women in their last trimester and the levels of pain and anxiety during childbirth. Material and Method: The study has been prepared as a repetitive cross-sectional form and with a design of relation seeking. The study has been done in the polyclinics and delivery room of Nenehatun Maternity Hospital between July 2012 and July 2013. 293 pregnant women who were in the late period of their last trimesters have been included in the study. The data have been collected with `Personal Information Form?, `State and Perpetual Anxiety Scale? and `Visual Analog Scale? (VAS). Results: It has been determined that the point average of the pregnant women in the last trimester is 43.09±10.11 and perpetual anxiety point average is 42.90±8.10. The state anxiety point average of the pregnant women in the latent phase of the labour is 50.02±10.35, in the active phase is 57.93±9.52 and in the transitional phase is 63.68±8.07. It has been determined a positive significant relationship between the state anxiety point of the pregnant women in the last trimester and the state anxiety points in the latent phase (p0.05). Conclusion: It has been ascertained that there is a significant relationship between the state and perpetual anxiety points of the pregnant women in their last trimester and the state anxiety points in the latent, active and transitional phases of the labour. However, it has not been able to be found a significant relationship between the anxiety level in the last trimester and Vas points of the labour phases.