Nimesulidin sıçan böbrek dokusunda iskemi-reperfüzyonla oluşturulan oksidatif hasara etkisi
Effects of nimesulide on ischemia-reperfusion induced oxidative stress on rat kidney tissue
  1. Tez No: 334370
  2. Yazar: ZEYNEP ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS SÜLEYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Nefroloji, Pharmacy and Pharmacology, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, iskemi, nimesulid, oksidan, reperfüzyon, anti-oxidant, ischemia, nimesulide, oxidant, reperfusion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Nimesulidin Sıçan Böbrek Dokusunda İskemi-Reperfüzyonla Oluşturulan Oksidatif Hasara Etkisi Amaç. Çalışmamızın amacı, nimesulidin sıçan böbrek dokusunda İ/R ile oluşturulan oksidatif hasara etkisini biyokimyasal ve histopatolojik olarak araştırmaktır. Materyal ve Metot. Deney için 24 adet Albino Wistar türü erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar RİR, NRİR-50, NRİR-100 ve SG gruplarına ayrıldı. Nimesulid uygulandıktan bir saat sonra tüm sıçanların sol böbreklerine dorsal kısımdan açılarak ulaşıldı. Daha sonra (SG grubu hariç) böbreğe gelen renal arter ve ven damarlara klips konularak bir saat iskemi ve altı saat süreyle reperfüzyon sağlandı. Bu süre sonunda tüm hayvan grupları yüksek doz anesteziyle öldürülerek böbrekleri çıkartıldı ve böbrekler üzerinde biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler yapıldı. Bulgular. RİR grubu sıçanların böbrek dokularında MDA, MPO, tGSH ve 8-OHGua değerleri sırasıyla 8.8±0.47 µmol/gr, 31.0±1.86 u/gr protein, 3.4±0.34 nmol/gr protein ve 5.0±0.12 pmol/l iken, SG grubunda 2.3±0.42 µmol/gr, 9.5±0.99 u/gr protein, 10.0±0.32 nmol/gr protein ve 1.5±0.08 pmol/l olarak hesaplanmıştır. Bu parametreler NRİR-50 grubunda 6.0±0.57 µmol/gr, 18.0±1.06 u/gr protein, 5.9±0.26 nmol/gr protein ve 2.8± 0.08 pmol/l, NRİR-100 grubunda ise 4.0±0.57 µmol/gr, 11.5±0.76 u/gr protein, 8.0±0.19 nmol/gr protein ve 1.8±0.08 pmol/l olarak bulunmuştur. Ayrıca, COX-1 aktivitesi RİR grubu sıçan böbrek dokularında 1.5±0.10 u/mg protein iken SG grubunda 7.3±0.10 u/mg protein olmuştur. NRİR-50 ve NRİR-100 gruplarında COX-1 aktivitesi sırasıyla 4.3±0.15 ve 6.5±0.13 u/mg protein olarak ölçülmüştür. COX-2 aktivitesi RİR, NRİR-50, NRİR-100 ve SG grubunda sırası ile 10.7±0.33, 5.3±0.11, 2.2±0.09 ve 0.9±0.02 u/mg protein olarak değerlendirilmiştir. Böbrek dokusundaki biyokimyasal analiz sonuçları histopatolojik bulgularla örtüşmektedir. Sonuç. Nimesulid 100 mg/kg dozda böbrek İ/R hasarını, 50 mg/kg doza göre daha anlamlı önlemiştir. Bu da, nimesulidin klinikte İ/R hasarının önlenmesinde yararlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Effects of Nimesulide on Ischemia-Reperfusion Induced Oxidative Stress on Rat Kidney Tissue Aim. Aim of this study is to examine biochemical and histopathological effects of nimesulide on the I/R induced oxidative damage on rat kidney tissue. Material and Method. 24 Albino Winstar male rats were used for the experiment. Animals divided into 4 groups as follows; RIR, NRIR50, NRIR100, and SG groups. One side left kidneys were achieved from the dorsal side, one hour after the application of nimesulide. Then, except for the SG group, renal artery and the veins were blocked by clips and one hour long ischemia and 6 hours long reperfusion was guaranteed. After this periods all animals were killed by high dose anesthesia and kidneys were removed then biochemical and histopathological examinations were carried out. Results. MDA, MPO, tGSH and 8-OHGua values of kidney tissues of RIR group rats were respectively; 8.8±0.47 µmol/gr, 31.0±1.86 u/gr protein, 3.4±0.34 nmol/gr protein and 5.0±0.12 pmol/l while same variants for healthy groups were calculated as 2.3±0.42 µmol/gr, 9.5±0.99 u/gr protein, 10.0±0.32 nmol/gr protein and 1.5±0.08 pmol/l. These parameters were calculated as 6.0±0.57 µmol/gr, 18.0±1.06 u/gr protein, 5.9±0.26 nmol/gr protein and 2.8± 0.08 pmol/l for NRIR-50, and 4.0±0.57 µmol/gr, 11.5±0.76 u/gr protein, 8.0±0.19 nmol/gr protein and 1.8±0.08 pmol/l for NRIR-100 group. Additionally, while COX-1 activity in kidney tissues of RIR group rats were 1.5±0.10 u/mg protein, in healthy group this value was 7.3±0.10 u/mg protein. COX-1 activities of NRIR-50 and NRIR-100 groups were calculated as respectively 4.3±0.15 ve 6.5±0.13 u/mg protein. In addition to this COX-2 activities of RIR, NRIR-50, NRIR-100 and healthy groups evaluated as 10.7±0.33, 5.3±0.11, 2.2±0.09 and 0.9±0.02 u/mg protein, respectively. Biochemical analysis results are compatible with the histopathologic results. Conclusion. 100 mg/kg dosage of nimesulide was prevented the I/R damage with respect to 50 mg/kg dosage. This findings show that nimesulide can be helpful to prevent I/R damage in clinical use.