İdiyopatik epilepsili hastalarda ilk ilaç tedavisine cevabı belirleyen faktörler
The factors associated with first antiepileptic drug response in patients with idiopathic epiepsy
  1. Tez No: 334374
  2. Yazar: FARUK İNCECİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ALTUNBAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sentrotemporal dikenli benign çocukluk çağı epilepsisi, çocukluk çağı absans epilepsisi, ilk AEİ tedavisi, cevap, Benign childhood epilepsy with centrotemporal spikes, childhood absence epilepsy, first drug theraphy, response
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, yeni tanı konulan sentrotemporal dikenli benign çocukluk çağı ve çocukluk çağı absans epilepsisi hastalarda ilk antiepileptik ilaç tedavisine cevabı belirleyen faktörleri saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada yüz otuz bir hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışma grubu 79 sentrotemporal dikenli benign çocukluk çağı epilepsili hasta ve 52 çocukluk çağı absans epilepsili hastadan oluşmaktaydı. Bulgular: Sentrotemporal dikenli benign çocukluk çağı epilepsili hastalarda ortalama nöbet başlama yaşı 89.44 ± 25.59 ay (36-143 ay) ve 50?si (% 63,3) erkek idi. İlk antiepileptik ilaç tedavisiyle 68 (% 86,1) hastada nöbet kontrolü sağlandı. Nöbet başlama yaşı, nöbet sıklığı, nöbet tipi ve EEG?deki deşarj noktası ilk ilaç tedavisine cevabı belirleyen önemli bir faktör olmasına rağmen, cinsiyet, yenidoğan nöbet varlığı, febril nöbet, ailede epilepsi öyküsü, nöbet zamanı, Todd paralizisi varlığı, ZB düzeyi, davranış sorunlarının varlığı, EEG?de jeneralizasyon ve lokalizasyon bulguları tedaviyi belirlemede etkisiz faktörlerdi. Çocukluk çağı absans epilepsili hasta grubunda nöbet başlama yaşı ortalama 78.38 ± 26.09 ay (30-142 ay) ve 32?si (% 61,5) kız idi. Kırk iki (% 80,8) hasta ilk antiepileptik ilaçla başarılı bir şekilde tedavi edildi. Cinsiyet, yenidoğan nöbeti varlığı, febril konvülziyon, akrabalık, ailede epilepsi öyküsü, ZB seviyesi, tedaviye başlangıç zamanı ve EEG?deki deşarj şekli ile ilk ilaç tedavisine cevap arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ancak, nöbet başlama yaşı, eşlik eden nöbet tipi ve EEG?de fotik yanıt varlığı başlangıç tedavisine cevabı belirlemede önemli faktörler olarak bulunmuştur. Sonuç: Nöbet başlama yaşı, nöbet tipi, nöbet sıklığı ve EEG'de deşarj noktası sentrotemporal dikenli benign çocukluk çağı epilepsisi olan hastalarda önemli faktörler olarak bulunmuştur. Çocukluk absans epilepsili hastalarda, nöbet başlama yaşı, eşlik eden nöbet tipi ve EEG?de fotik yanıt varlığı başlangıç tedavisine yanıt için önemli risk faktörleridir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study was to determine the risk factors associated with initial antiepileptic drug response in children newly diagnosed with idiopathic childhood absence epilepsy and benign childhood epilepsy with centrotemporal spikes. Materials and Methods: One hundered and thirty one patient?s datas were analyzed for retrospective in this study. The study group consisted of 79 patients with benign childhood epilepsy with centrotemporal spikes and 52 patients with childhood absence epilepsy. Results: In benign childhood epilepsy with centrotemporal spikes group, the mean age of onset seizure was 89.44 ± 25.59 months (range: 36-143 months) and 50 (63.3%) were male. Treatment with first drug led to seizure freedom in 68 (86.1%) patients. Although age at onset of seizures, type of seizure, seizure frequency and focus in EEG were an important risk factors for response to first drug, sex, neonatal seizure, febrile convulsions, family history of epilepsy, time of seizure, Todd paralysis, presence of a behavior problems, ZB level, age at onset of therapy, generalization and localization in EEG were not significant. In childhood absence epilepsy group, the mean age was 78.38 ± 26.09 months (range: 30-142 months) and 32 (61.5%) were female. 42 patients (80.8%) were treated successfully for the first drug. There was no correlation between success of initial drug therapy and sex, neonatal seizure, febrile convulsions, family history of seizures, ZB level, age at onset of therapy, and type of discharge in EEG. However, age at onset of seizures, coexisting seizure types, and photoconvulsive response in EEG were significant the factors for response to initial treatment. Conclusion: Age at onset of seizures, type of seizure, seizure frequency and focus in EEG was found to be important factors in patients with benign childhood epilepsy with centrotemporal spikes. In patients with childhood absence epilepsy, age at onset of seizures, coexisting seizure types, and photoconvulsive response in EEG were important risk factors for response to initial treatment.