Servikal disk hernisine bağlı akut boyun ağrısında düşük doz lazer tedavisinin etkinliği
The effectiveness of low level laser therapy in acute neck pain due to cervical disc herniation
  1. Tez No: 334375
  2. Yazar: HAZAN ŞAHAN BUKO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY SARPEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Doz Lazer Tedavisi (DDLT), akut boyun ağrısı, servikal disk hernisi, Low Level Laser Therapy (LLLT), acute neck pain, cervical disc herniation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Servikal Disk Hernisine Bağlı Akut Boyun Ağrısında Düşük Doz Lazer Tedavisinin Etkinliği Amaç: Bu çalışmada amaç, servikal disk hernisine bağlı akut boyun ağrısında düşük doz lazer tedavisinin etkinliğini araştırmaktı. Dizayn: Çift kör, randomize, plasebo kontrollü çalışma. Gereç ve Yöntem: Mart 2012-Mayıs 2013 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Balcalı Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine boyun ve/veya tek taraflı üst ekstremite ağrısıyla başvuran 230 hasta değerlendirildi. Kriterleri karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 60 hasta 2 gruba ayrıldı. ?. gruba (n:30) DDLT, ?. gruba (n:30) sham lazer tedavisi haftada 5 gün, 3 hafta süreyle toplam 15 seans uygulandı. DDLT 904 nm dalga boyunda GaAs lazer cihazı ile transforaminal olarak 6 noktaya, her bir noktaya 120 sn süreyle, 2 J/cm² yoğunlukta, total doz 12 J, prob ciltle sabit temasta tutularak uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve 3 haftalık tedavi sonrasında değerlendirildi. Hastalarda vizüel analog skala (VAS) ile ağrı şiddeti, Boyun Ağrı ve Özür Skalası (Neck Pain and Disability Scale) ve yaşam kalitesi değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında tedavi sonrasında boyun, kol ve gece ağrısı şiddeti, NPDS ve SF-36 skorlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: DDLT kısa vadede disk hernisine bağlı akut boyun ağrısında plaseboya üstün değildir.
Özet (Çeviri)
The Effectiveness of Low Level Laser Therapy in Acute Neck Pain Due to Cervical Disc Herniation Objective: The objective of the study is to investigate clinical effects of low level laser therapy in patients with acute neck pain due to cervical disc herniation. Design: Double-blind, randomized, placebo-controlled study. Materials and Methods: 230 patients who were admitted to the Physical Medicine and Rehabilitation at the Çukurova University Faculty of Medicine, Balcalı Hospital with neck and/or unilateral arm pain were evaluated between March 2012- May 2013. 60 patients who were meeting the study criteria and agreed to participate in the study were allocated two groups. ?. Group (n:30) was treated with active LLLT and ?. Group (n:30) was treated with placebo LLLT five times weekly for a total of 15 treatments. Active LLLT was applied to the six points while probe held stationary in contact with skin, for 120 seconds each point, with the 905 nm wavelength GaAs laser, and dose of 2 J/cm² at each point, at whole doses 12 J. Patients were assessed before treatment and at the end of the 3-week treatment period. Pain intensity was measured by a visual analog scale (VAS). Other outcome measures were Neck Pain and Disability Scale (NPDS) and quality of life. Results: Statistically significant differences between groups were not found for intensity of arm, neck and night pain and also NPDS and SF-36 scores. Conclusion: LLLT did not gave more effective relief of neck pain in patients with acute neck pain due to cervical disc herniation.