Bazı 1-Aril-3-hidroksi-1,2,4-triazollerin teorik olarak incelenmesi
The theoritical investigation of some 1-Aryl-3-hydroxy-1,2,4-triazoles
- Tez No: 334769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. FUNDA TAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3-Hidroksi-1, 4-triazol, ab-initio yöntem, DFT yöntem, asitlik sabiti, tautomerizm, 3-Hydroxy-1, 4-Triazole, Ab initio method, DFT method, acidity constant, tautomerizm
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada bazı 1-Aril-3-hidroksi-1,2,4-triazol türevlerinin fizikokimyasal özellikleri, ab initio ve DFT kuantum kimyasal yöntemler kullanılarak teorik olarak hesaplanmıştır. Teorik bulunan asitlik sabiti değerleriyle, deneysel asitlik sabiti verileri arasındaki paralellik araştırılmıştır.Bazı 1-Aril-3-hidroksi-1,2,4-triazoller ile bunların tautomerizmine neden olan mobil hidrojenleri ile yer değiştirdiği modellerinin tautomer formları için geometrileri HF/ 6-311 G(d) ve B3LYP/ 6-311 G(d) yöntemlerinin kullanıldığı tam geometri optimizasyonuyla hesaplanmıştır.Yapılan hesaplamalar sonucunda, 1-Aril-3-hidroksi-1,2,4-triazol türevlerinin 4. azottan protonlandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work physicochemical properties of some 1-Aryl-3-hydroxy-1,2,4-triazole derivatives were computed by using ab initio and DFT quantum chemical methods with Gaussion 03 program. Experimental acidity constant(pKa) valves were calculated with ab initio and DFT methids.The geometries for tautomerizm for of some 1-Aryl-3-Hydroxy-1,2,4-Triazoles and their fixed forms (model compounds in which proton migration is eliminated by replacing the mobile H atom with a methyl group) were calculated with fully geometry optimization using Hf/6-311 G(d) anf B3LYP/6-311 G(d) methods.As a result of theoretical inve stigation, it is seems that, 1-Aryl-3-Hydroxy-1,2,4-Triazole derivatives protonation at fourth nitrogen atom.