Listeria monocytogenes'in elektrokimyasal sensör sistemleri ile belirlenmesi
Determination of Listeria monocytogenes by electrochemical sensor systems
- Tez No: 334833
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ, PROF. DR. YÜCEL ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, Listeriosis, Elektrokimyasal Biyosensörler, DNA Sensörleri, Hızlı Tayin Metotları, Listeria monocytogenes, Listeriosis, Electrochemical Biosensors DNA Sensors, Rapid Detection Methods
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Listeria monocytogenes, gram pozitif, kısa basil şeklinde, fakültatif anaerob, hücre içi bir gıda patojenidir. İlk kez 1926 yılında tanımlanmıştır. 1980 yıllarında meydana gelen bir dizi salgından beri, aşırı derecede önemli, yayılımcı ve insan hayatını tehdit eden gıda kaynaklı hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Nadiren salgın hastalığa yol açmaktadır, ancak listeriosis olarak adlandırılan hastalık diğer gıda kökenli mikrobiyal patojenler ile kıyaslandığında ölüm oranı yüksektir (%20-30). L. monocytogenes tayini için kullanılan klasik kültür yöntemleri, temel olarak zaman alan zenginleştirme basamağını takiben biyokimyasal identifikasyona dayanmaktadır ve bir haftanın üzerinde zaman gerektirmektedir. Bu nedenle immüno analiz ya da moleküler tekniklere dayalı hızlı test teknikleri geliştirilmiştir. Geçtiğimiz son 20 yıl boyunca, mikroorganizmaların hızlı ve gerçek zamanlı belirlenmesi için biyolojik sensör geliştirme çalışmaları büyük ilgi görmüştür. Bu çalışmada L. monocytogenes tayini için elektrokimyasal biyosensör geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, immüno analiz tabanlı ve DNA tabanlı elektrokimyasal biyosensör sistemleri geliştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, DNA tabanlı sensör sistemi immüno analiz tabanlı sensör sisteminden daha başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Listeria monocytogenes is a gram positive, small rood shape, facultative anaerobe, intracellular food borne pathogen. It first described in 1926. Since the series of outbreaks in 1980?s, it is apparent that L. monocytogenes cause an extremely serious, invasive and life threatening food borne disease. It can cause a rare but serious disease called listeriosis with high fatality rates (20?30%) compared with other food borne microbial pathogens. Conventional culture methods for the detection and identification of L. monocytogenes have primarily relied on time-consuming enrichment steps, followed by biochemical identification and require up to one week. As a result more rapid tests were developed based on immuno assays or molecular techniques. Over the last two decade, a great deal of research has focused on the development of biological sensors for the detection of microorganisms, allowing rapid and real-time identification. In this study aimed to develop an electrochemical biosensor for the detection of L. monocytogenes. For this purpose, immuno analyses based and DNA based electrochemical biosensors systems were developed. As a result of the studies, DNA based sensor system were more successful than immüno analyses based sensor system.