Shortcuts to adiabaticity for ultracold gases
Ultrasoğuk gazlarda adiyabatiklik için kısayollar
- Tez No: 334834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bose?Einstein yoğuşması, harmonik olarak tuzaklanmış yoğuşma, optik örgü, adiyabatikliğin kısa yolu, Bose?Einstein condensates, harmonically trapped condensate, an optical lattice, shortcuts to adiabaticity
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bose-Einstein yoğuşmasının kontrolünde önemli olan yoğuşmanınuygulanan tuzaklama alanlarının zamana bağlı değişimine olan tepkisini kontrol altına almaktır. İstenmeyen uyarılmalardan kaçınmak için tuzağın adiyabatik olarak yani çok yavaş değiştirilmesi doğal bir yaklaşımdır. Böylece eğer sistembaşlangıçta taban durumunda ise son durumu da taban durumu olacaktır. Ancak bu durum çok uzun zaman gerektirebilir ve bu süreç kullanışsız hale gelir. Bu nedenle aynı son duruma ulaşmak için zamanı kısaltmak doğal bir amaçtır, birbaşka deyişle, amaç en uygun adiyabatik geçiş yollarını tasarlayarak adiyabatikliğin kısa yolunu bulmaktır.Bu tez de, Gross-Pitaevskii çoğalma denklemi ile tanımlanan içerdiği parçacık sayısı artan Bose-Einstein yoğuşması için hızlı sürtünmesiz genleşme araştırıldı. Hızlı sürtünmesiz genleşmenin, rezervuardan pompalanan parçacıklarlasürekli artması sağlanan yoğuşmaya genelleştirilebileceği gösterildi. Bu formülasyonu sırasıyla harmonik olarak tuzaklanmış yoğuşma için ve optik örgü için uygulandı.
Özet (Çeviri)
In order to manipulate Bose?Einstein condensates for different applications, it is important to study and control their response to time-dependent changes of the confining fields. A natural approach to avoid undesired excitations is to modify the trap adiabatically, i.e. very slowly, so that, if the initial state is in the ground state the final state will be the ground state as well. However, this may require very long times and become impractical. Thus natural objective is to cut down the time to arrive at the same final state, in other words, to find shortcuts to adiabaticity, by designing optimal adiabatic pathways.In this thesis, fast frictionless expansion for growing Bose?Einstein condensates described by the Gross?Pitaevskii gain equation is investigated. It is shown that fast frictionless expansion can be generalized to a condensate continuously replenished by pumping from the reservoir. Our formalism is applied to the harmonically trapped condensate and an optical lattice.