The quadratic eigenvalue problem and pseudospectra
İkinci dereceden operatör katsayılı polinomların özdeğer problemi ve pseudospektrum
- Tez No: 334911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Özdeğer, özvektör, ikinci dereceden özdeğer problemi, spektrum, pseudospektrum, pozitif tanımlı matris, Hermitian matris, Toepliz matris, Eigenvalue, eigenvector, quadratic eigenvalue problem, spectrum, pseudospectrum, positive definite matrix, Hermitian matrix, Toeplitz matrix
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada ikinci dereceden operatör katsayılı polinomların özdeğer problemini araştırıyoruz. İkinci dereceden operatör katsayılı polinomların özdeğer problemi, sıvı mekaniğinde akışın lineer durağanlığı, akustikte mekanik sistemlerin dinamik analizi ve sinyal işleme gibi birçok mühendislik alanında yaygın uygulamalara sahiptir.Amacımız ikinci dereceden matris polinomlarının spektrum noktalarını bulmak ve ötelemeye karşı matris polinomlarının özdeğerlerinin duyarlılığını araştırmaktır. Matris polinomunun ve çarpanlarının özdeğerleri bulunup karşılaştırıldı. Ayrıca ikinci dereceden matris polinomunun özdeğerleri ile onun lineerleştirilmişinin özdeğerleri ve duyarlılıkları karşılaştırıldı.İkinci bölümde lineerleştirme ve çarpanlara ayırma için genel bilgiler verilmektedir. Matrisler için geçerli olan pseudospektrum kavramının ikinci dereceden operatör katsayılı polinomların pseudospektrumu için genişletilebileceği görülür. Matris katsayılı polinomun spektrum ve pseudospektrum kavramları çarpanlara ayırma ve lineerleştirme teknikleri kullanılarak karşılaştırılmaktadır.Son bölümde ikinci dereceden operatör katsayılı polinomların spektrum ve pseudospektrumları için hesaplanmış örnekler veriyoruz. Örneklerimizde matris katsayıları Hermitian matris, pozitif tanımlı matris Toepliz matris vb. gibi özel matrislerden seçilmiştir. Örneklerimizi hesaplamak için Mathematica programını kullanıyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study we investigate quadratic eigenvalue problem. It has extensive applications in engineering such as linear stability of flows in fluid mechanics, the dynamic analysis of mechanical systems in acoustics and signal processing.Our aim is to find spectrum points of quadratic pencil and investigate sensitivity of eigenvalues of quadratic pencil to perturbations. Eigenvalues of matrix pencil and eigenvalues of its factors are found and they are compared. Moreover, eigenvalues of quadratic pencil and eigenvalues of its linearization also their sensitivity are compared.In chapter two we will give general background for linearization and factorization. Pseudospectra notion for matrices can be extended to pseudospectra of quadratic matrix polynomial. Spectrum and pseudospectrum of matrix pencil are compared using factorization and linearization tecniques.In the last chapter we give computed examples for the spectrum and pseudospectrum of quadratic pencils. In our examples our matrix coefficients are choosen special matrices such as Hermitian, positive definite, Toeplitz etc? We use Mathematica programming to compute examples.