Sinop-Gerze yöresinin heyelan duyarlılık analizi
Landslide susceptibility analysis of Sinop-Gerze
- Tez No: 335045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERSOY, DOÇ. DR. RECEP NİŞANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan duyarlılık haritası, Sinop, Gerze, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Analitik Hiyerarşi, Landslide susceptibility map, Sinop, Gerze, Geographical Information Systems, Analytical Hierarchy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Sinop-Gerze yörelerini kapsayan bu çalışmada, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) teknikleri ile farklı kaynaklardan toplanan veriler değerlendirilmiş, Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP) kullanılarak heyelan duyarlılık haritası üretilmiştir. Üretilen duyarlılık haritalarında 5 farklı duyarlılık alanı ayırtlanmıştır. Gerek literatür araştırmaları gerekse arazi çalışmalarıyla bakı, jeoloji, arazi sınıfı, yamaç eğriselliği, eğim, yükseklik, ana yola uzaklık, akarsuya yakınlık ve yapısal unsurlara uzaklık parametrelerinin heyelan duyarlılık haritasının üretiminde etkili olduğu belirlenmiştir. Heyelan duyarlılık haritasının analitik hiyerarşi analizi yöntemi ile hazırlanmasında, heyelan yoğunlukları değerinden yararlanılarak parametre puanları verilmiştir. Heyelan duyarlılık derecelerinin alan ve yüzde dağılımları hesaplanmış ve çalışma alanın yaklaşık % 26?sının heyelan tehditi altında olduğu belirlenmiştir. Hesaplanan yoğunluk değerlerine göre, Sinop Formasyonu, Atbaşı Formasyonu ve Akveren Formasyonu, düşük eğimli araziler, güney, batı, doğu ve güneydoğuya bakan yamaçlar, 500-600 m ve 200-300 m arasındaki yükseklik sınıfları, 50-100 m arası akarsuya yakınlık sınıfları, 0-50 m arası ana yola uzaklık sınıfları, iç bükey yamaçlar, 0-50 m yapısal unsurlara uzaklık sınıfları ve yerleşim alanları heyelan oluşumunda etkili olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the data collected by Geographical Information Systems (GIS), Remote Sensing (RS) techniques have been analysed with Analytic Hierarchy Process to evaluate the region of Sinop district and Gerze,province to produce the landslide susceptibility map. In the produced maps, five different sensitivity ranges have been determined. The related literature and field studies clearly reveal that geology, land class, slope, slope curvature, elevation, distance to the main road, proximity to stream, and distance of the structural elements, are effective parameters in producing landslide susceptibility maps. During the preparation process of landslide susceptibility maps with analytic hierarchy analysis method parameter weight values have been determined by the use of landslide density values. The landslide susceptibility degrees and percentage distributions have been calculated and approximately 26% of the working area has been diagnosed as being under the threat of landslides. According to the calculated density values, Sinop Formation, Atbaşı Formation and Akveren Formation, low slopes, south, west, east and south-east facing slopes, between 500-600 m and 200-300 m height classes, classes in proximity to the stream from 50 to 100 m, 0-50 m from the main road, concave slopes, 0-50 m from structural factors, have been determined as effective factors in landslide occurrence.