Prohexadione-calcium uygulamalarının domateste (Lycopersicon esculentum L.) fide kalitesi üzerine etkileri
Effects of Prohexadione-calcium on seedlings quality of tomato (Lycopersicon esculentum L.)
- Tez No: 335058
- Danışmanlar: PROF. ATİLLA DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, fide, prohexadione-calcium, aşırı boylanma, Erzincan, Tomato, seedlings, prohexadone-calcium, excessive seedling growth, Erzincan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma 2012 yılında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü? ne ait fide yetiştirme seralarında yürütülmüştür. Çalışmada çevreye ve insan sağlığına zararlı etkisi olmayan prohexadione-calcium (Pro-Ca) maddesinin domates fide kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Yapraktan sprey şeklinde uygulanan Pro-Ca nın 50, 75, 100, 125 ve 150 ppm konsantrasyonları denenmiştir. Araştırmada domates fidesi olarak Kayra F1 çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada fide gelişimi (fide boyu, gövde boyu, gövde çapı) ve uygulama sonrası fidelerin makro ve mikro elementler içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, fide boyu, kök uzunluğu, gövde boyu ve gövde çapı dozlara göre önemli derecede değişiklik göstermiştir. Gövde kuru madde oranı, yaprak kuru madde oranı ve kök kuru madde oranında yine dozlara göre değişiklik gözlenmiştir. Elde edilen verilere göre en düşük fide boyu (14,417 cm) 150 ppm?lik dozdan elde edilmiştir. En düşük kök uzunluğu (9,183 cm) 125 ppm?lik uygulamadan, en düşük gövde boyu (7,067 cm) ile en düşük gövde çapı (0,119 mm) ise 100 ppm?lik dozdan elde edilmiştir. Fidelerde en yüksek kuru madde oranı ise gövdede (%19,068) ve yaprakta (%17,107) 150 ppm?lik dozdan, kökte (%16,320) ise 75 ppm?lik dozdan elde edilmiştir. Ayrıca fidelerin makro ve mikro element içerikleride dozlara göre önemli derecede değişiklik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was undertaken at seedling greenhouse of Erzincan Horticultural Research Station Management in 2012. The effect of prohexadione-calcium (Pro-Ca), which is not harmful to human and enverioment, on seedlings quality of tomato (Lycopersicon esculentum L. ) were determined. The doses of 50, 75, 100, 125 and 150 ppm were sprayed to the leaf of seedling. Kayra F1 tomato cultivar was used as plant material. Seedling growth parameters, macro and micro nutrient contents of seedling were determined. According to reserch result, there were significant diffrences in terms of seedling high, root high, stem high, sitem diameter, dry matter of stem, leaf and root among the application doses. As the data, The lowest seedling lenght was determined as 17,42 cm in 150 ppm application. While the lowest root lenght was 9,18 cm in 125 ppm application, the lowest stem lenght and stem diameter were 7,06 cm and 0,11 mm in 100 ppm application, respectively. The highest dry matter was reported as 19,06 % stem and 17,10 % at leaf in 150 ppm treatments while the value was 16,32 % at root in 75 ppm treatment. There were significant differences in terms of macro and micro nutrient contents of seedling among the applications.