Demir, kobalt ve nikelin atomik parametrelerine mıknatıslanmanın etkisi
The effect of magnetization to atomic parameters of iron, cobalt and nickel
- Tez No: 335089
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ferromanyetizma, radyoizotop, flüoresans tesir kesiti, şiddet oranları, Ferromagnetism, radioisotope, fluorescence cross-sections, intensity ratios
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada ferromanyetik maddeler olan Fe, Co ve Ni?in ?_(K_? ) ve ?_(K_ß ) flüoresans tesir kesitlerine ve I_Kß?I_K? şiddet oranlarına mıknatıslanmanın etkisi araştırıldı. Numuneler 1,05 GBq ( ~ 2,83 Ci) aktifliğe sahip bir 241Am radyoizotop disk kaynaktan yayımlanan 59,54 keV enerjili ?-ışınları ile uyarıldı. Numunelerden yayımlanan karakteristik X-ışınları rezülasyonu 5,9 keV?de 135 eV olan bir Si(Li) dedektörle ölçüldü. Ölçülen tesir kesitlerinde ve şiddet oranlarında sırasıyla maksimum %4 ve %7 hata olduğu belirlendi. Mıknatıslanmış numunelerin ?_(K_ß ) flüoresans tesir kesitlerinin rölatif değişimleri deneysel hatalardan genel olarak daha büyük olduğu için mıknatıslanmadan etkilendiği tespit edildi. ?_Kß flüoresans tesir kesitleri mıknatıslanmadan etkilendiği için I_Kß?I_K? şiddet oranlarının da beklenildiği gibi mıknatıslanmadan etkilendiği belirlendi. Çünkü eşlenmemiş 3d elektronlarının oluşturduğu manyetik momentler mıknatıslanmanın ana kaynağı olduğu için atomik parametreler mıknatıslanmadan etkilenir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated the effect of magnetization on the ?_K? and ?_Kß fluorescence cross-sections and I_Kß?I_K? intensity ratios of Fe, Co and Ni, which are ferromagnetic materials. The samples was excited by using the 59.54 keV ?-rays emited from an 241Am radioisotope source having 1.05 GBq ( ~ 2.83 Ci) activity. The characteristic X-rays emited from the samples were detected using a Si(Li) detector with 135 eV resulation at 5.9 keV. It is determined that the maximum errors on the measured cross-sections and intensity ratios are 4% and 7%, respectively. Since the relative variations of the ?_Kß fluorescence cross-sections of magnetized samples are generally higher than experimental errors we may concluded that they may be effected by the magnetization. Also, the I_Kß?I_K? intensity ratios are effected by magnetization. Because, atomic parameters can be effected by the magnetization since magnetic moments arisen from uncoupled 3d electrons are main source of magnetization.