Sığır eti üretimini işletme düzeyinde etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of factors affecting beef production at farm level
- Tez No: 335107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sığır Eti, TRA Bölgesi, Yapısal Eşitlik Modeli, Beef, TRA Region, Structural Equation Model
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkiye?de son yıllarda kırmızı et fiyatlarında görülen artışlar, dikkatleri tarım sektörü ve onun alt sektörü olan hayvansal üretim üzerinde toplamıştır. Yapılan çalışmalar kırmızı et fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarındaki dalgalanmalar, küçükbaş hayvan sayısındaki azalma, girdi fiyatlarındaki dalgalanmalar ve kişi başına düşen gelirdeki artıştan kaynaklandığını göstermektedir. Daha açık bir ifade ile et arzı et talebini karşılayamamaktadır. Bu nedenle çalışmada, TRA bölgesi kapsamında kırmızı et üretiminin önemli kısmını oluşturan sığır eti üretimi, işletme düzeyinde sosyal, teknik ve ekonomik hayvansal üretim yapısı dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışma, üreticilerle yüz yüze yapılan 256 adet anket verileri esas alınarak yapılmıştır. Maximum Likelihood yöntemi kullanılarak, ?Yapısal Eşitlik Modeli? oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre işletme düzeyinde sığır eti üretimini etkileyen en önemli yapı, teknik yapı olmuştur. Teknik yapı içerisinde toplam besi sığırı varlığı içerinde kültür ve melez ırk oranı ve tüketilen günlük kesif yem miktarı en önemli değişkenler olarak tespit edilmiştir. Sığır eti üretimini etkileyen ikinci önemli yapı ise sığır eti üretiminin ekonomik yapısıdır. Burada da sırasıyla işletmede bulunan besi hayvanı sayısı, brüt marj, et teşvik primi ve canlı sığır fiyatları önemli faktörler olmuştur. Yapısal Eşitli Modeli, genel olarak ele alındığında, politika yapıcı ve uygulayıcıların TRA bölgesi kapsamında sığır eti üretiminin teknik yapısını iyileştirme ve geliştirmeye yönelik yapısal politikalara önem vermeleri ve desteklemeleri bu alana kaydırmaları gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Increases observed in red meat prices in Turkey in recent years have gathered attention over agriculture sector and animal production which is its sub-sector. Studies conducted demonstrate that the increase in red meat prices has been caused by fluctuations in raw milk prices, decrease in number of small ruminants such as sheep and goat, fluctuations in input prices and the increase in income per capita. More clearly, the supply of meat cannot meet the demand of meat. Therefore, this study investigated the beef production, which constitutes a significant part of red meat production within the scope of TRA Region, by considering social, technical and economic animal production structure at farm level. The study was conducted as based on data of 256 questionnaires made with producers face to face. ?Structural Equation Model? was formed by using Maximum Likelihood method. According to the results of the study, the most important variable that affects the beef production at establishment level was technical structure. Rate of crossbreeds culture and hybrid race within total fattening cattle and quantity of daily concentrate feed consumed were determined as the most important variables in the technical structure. Second important structure that affects the beef production is the economic structure of beef production. Number of fattening animal in farm, gross margin, meat incentive bonus, and live cattle prices are respectively important factors in this structure. Considering the Structural Equation Model in general, it shows that policy makers and implementers need to place importance on and support structural policies for improving and developing of technical structure of the beef production within the scope of TRA region and to bring them into this field.