Trabzon ili Uzungöl Doğa Parkı'ndan rekreasyonel ve turizm amaçlı yararlanmanın ekonomik değerinin belirlenmesi: Seyahat maliyeti yöntemi uygulaması
Determining the economic value of benefiting from Trabzon Uzungöl Nature Park for recreational and travel purposes: Travel costs application
- Tez No: 335108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KÜLEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Tüketici Rantı, Seyahat Maliyeti Yöntemi, Endogenous Poisson, Uzungöl Doğa Parkı, Recreation, Surplus Value, Travel Cost Method, Endogenous Poisson, Uzungol Naturel Park
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Trabzon İli Uzungöl Doğa Parkı'nın rekreasyonel ve turizm amaçlı kullanımının ekonomik değerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırma alanı olarak seçilen Uzungöl Doğa Parkı?ndan rekreasyon ve turizm amaçlarıyla yararlanmanın ekonomik değerinin belirlenmesi, elde edilen yararlanma değerlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Uzungöl Doğa Parkı?nı ziyaret eden kişilerle yüz yüze gerçekleştirilen 117 anket çalışmasının ana materyalini oluşturmuştur. Çalışmada Uzungöl Doğa Parkı?nın ekonomik değerini belirlemek için Seyahat Maliyeti Yöntemi (SMY) kullanılmıştır. Modelde içsel tabakalılık ve kesikliği giderici endogenous poisson ve endogenous negatif binomial model kullanılmıştır. Gerekli istatistiksel analizler yapılmış olup rekreasyonel ve turizm amaçlı kullanım değerleri (tüketici rantı) belirlenmiştir. Bu yöntemin kullanılmasında bağımlı değişken olarak yıllık ziyaret sayısı alınmıştır. Bağımsız değişkenler ise seyahat maliyeti, ziyaretçinin yaşı, cinsiyeti, medeni hali, ev sahipliliği durumu, eğitimi, ikinci işi, yıllık geliri, sosyal güvencesi, doğa indeksi, bilgi indeksi, seyahat mesafesi, emekli olup olmaması, otomobil sahipliliği,İstanbul?dan veya diğer illerden gelme durumu olmak üzere toplam 15 adet kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda bir kişi için gezi başına tüketici rantı 333,33 TL olarak bulunmaktadır. Kişi başına Uzungöl Doğa Parkı?na ortalama yıllık ziyaret sayısı 1,52 olduğu için kişi başına yıllık tüketici rantı 506,66 TL olup, yılda ortalama olarak 200000 kişinin ziyaret ettiği düşünüldüğünde Uzungöl Doğa Parkı?nın rekreasyonel ve turizm amaçlı kullanım bedeli 101 332 000 TL/yıl olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the economic value of the use of Uzungöl Nature Park in Trabzon Province for recreational and tourism purposes. This research to determine the economic value of benefiting from Uzungol Nature Park for recreation and tourism purposes was done to compare the resulting benefit values. The main material of this study consists of a face-to-face survey conducted for this purpose with 117 people who visited Uzungol Nature Park. Travel Cost Method was used In this study to determine the economic value of Uzungol Natural Park. As model, internal layered structure- and cut-relieving endogenous Poisson model and the negative binomial models were used. The necessary statistical analysis was done and the values of recreational and tourism purposes (surplus value) were determined. The number of annual visits was taken as the dependent variable while using this method. As for the independent variables, a total of 15 units as travel cost, visitor's age, sex, marital status, home ownership status, education, second job, annual income, social security, nature index, information index, travel distance, retirement issue, car ownership and status of coming from Istanbul or other provinces were used. The surplus value available for a person at the end of the study is 333,33 TL per trip. Due to the average annual number of visits per person to Uzungol Nature Park is 1,52 the annual surplus value makes 506,66 TL per person, and given that, on average, 200000 people visit the Uzungol Nature Park in a year, the cost of using the resort for recreational and tourism purposes is calculated as 101 332000 TL/ year respectively.