Allilik hidroperoksitlerden tek kademede 1/2,3-triollerin metal katalizli rasemik veya asimetrik sentezi
Metal catalyzed one-pot racemic or asymmetric synthesis of 1/2,3-triols from allylic hydroperoxides
- Tez No: 335119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SERDAR GÜLTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Allilik hidroperoksit, katalizör, geçiş metali, kiral ligand, kiral triol, enantiyoseçicilik, Allylic hydroperoxide, catalyst, transition metal, chiral ligand, chiral triol, enantioselectivity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Siklitoller ailesinin bir üyesi olan trioller genellikle allilik alkollerin OsO4 ile dihidroksilasyonuyla veya epoksi alkollerin asit katalize reaksiyonlarıyla elde edilirler. Olefinlerin dihidroksilasyon reaksiyonlarında kat.OsO4?ün yanında NMO, NaIO4, H2O2, moleküler oksijen gibi yardımcı oksidantlar kullanılır. Bu çalışmada, allilik hidroperoksitlerden yardımcı oksidant kullanmaksızın rasem ve asimetrik triollerin sentezi tek kademede gerçekleştirildi. Geliştirilen yöntemlerde yardımcı oksidant olarak; moleküldeki hidroperoksit grubu, oksidant olarak; bazı geçiş metal (Os, Mn, Mo) bileşikleri kullanıldı. Osmiyum metali zeolite-Y?ye zeolit-Os(0) ve zeolit-Os(III) nanokümeleri halinde tutturularak allilik hidroperoksitlerden yüksek verimlerle ilgili trioller sentezlendi. Diğer taraftan geliştirilen başka bir yöntemde, kat.OsO4 ve bir kiral ligand eşliğinde allilik hidroperoksitlerin oksidasyonu sonucu ilgili trioller yüksek enantiyoseçicilikle elde edildi.
Özet (Çeviri)
Triols, a member of cyclitol family, are usually prepared from oxidation of corresponding allylic alcohols with OsO4 or acid-catalyzed epoxide ring opening of epoxy alcohols. NMO, NaIO4, H2O2, and molecular oxygen are widely employed as co-oxidants in the osmium tetroxide-catalyzed dihydroxylation of olefins.. In the present study, a new method for the one-pot transition metal-catalyzed synthesis of racemic or asymmetric triols from the corresponding allylic hydroperoxide was developed without external co-oxidant . In this newly developed method, hydroperoxide moiety at the allylic position of alkyl hydroperoxide and transition metal oxide such as Os, Mn, Mo serve as co-oxidant and primary oxidant, respectively. A green version of this method was achieved using zeolite-Os(0) orzeolite-Os(III) nanocluster form. The osmium tetroxide-catalyzed intramolecular dihydroxylation of double bond of allylic hydroperoxide in the presence of a chiral ligand afforded the corresponding triol with an enantiomeric excess up to 99%.