Yapıştırma bağlantılı kompozit boruların burkulma analizi
Adhesive composite pipe connection buckling analysis
  1. Tez No: 335144
  2. Yazar: AYHAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burkulma, kompozit boru, sonlu elemanlar, yapıştırıcılar, Buckling, composite pipe, finite element, adhesives
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yapıştırma tekniği boru bağlantılarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Metal boruların kullanılmasında yaşanan korozyon sorunu, kompozit malzemelerin boru sistemlerinde kullanılmasını yaygınlaştırmıştır. Kompozit borular atık su arıtma, petrol üretim hatlarında ve son olarak uzay araçlarının kafes borulu yapılarında ağırlığı azaltmak için kullanılmaktadır. Kullanımında karşılaşılan önemli problemlerden biriside burkulma problemidir ve bu konuda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Silindirik borular dış basınç veya burulma yüklerine maruz kaldıklarında burkulma problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, özellikle farklı takviye açılarına sahip tabakalı kompozit malzemelerden imal edilmiş, yapıştırıcı ile birleştirilmiş boru bağlantılarında dıştan gelen basıncın etkisi altında kritik burkulma yükünün belirlenmesi incelenmiştir. Bu kritik burkulma değerinin, yapıştırıcı, malzeme türü, bindirme uzunluğu, cidar kalınlığı takviye açısı gibi değerlerin kritik burkulma yüküne etkisi sonlu elamanlar yöntemi kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bonding technique widely used in pipe connections. Corrosion problem in the use of metal pipes, pipe systems, the use of composite materials has become widespread. Composite pipes of waste water treatment, oil production lines and, finally, are used to reduce the weight of spacecraft structures of tubular mesh. One of the major problems encountered in the use of buckling problem and a large number of studies have been conducted on this issue. When subjected to external pressure or torsional buckling loads of cylindrical tubes problem may occur. When subjected to external pressure or torsional buckling loads of cylindrical tubes problem may occur. In this study, in particular with a different orientation angles made of laminated composite materials, adhesives, combined with pipe connections under the influence of external pressure to determine the critical buckling load are investigated. This is a critical value of buckling, glue, material type, overlapping length, wall thickness, orientation angle values such as the effect of the critical buckling load was investigated using finite element method.