Kompozit balsa sandviç yapıların dinamik özelliklerinin incelenmesi
Analysis of dynamic properties of composite sandwich balsa structures
  1. Tez No: 335145
  2. Yazar: TUĞBERK ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik analiz, balsa odunu, sandviç yapı, titreşim analizi, Dynamic analysis, balsa wood, sandwich structure, vibration analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ihtiyaca cevap verebilmek için farklı malzemelere ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Bu malzemelerden biride sandviç yapılardır. Bu çalışmada, sandviç kompozit yapıların dinamik analizleri deneysel ve nümerik olarak incelenmiştir. Bu çalışma için farklı konfigürasyonlarda sandviç malzemeler üretilmiş, üretilen bu sandviç yapıların ankastre-serbest sınır şartlarındaki doğal frekansları, titreşim biçimleri ve sönüm oranları belirlenmiştir. Çekirdek malzeme olarak balsa odunu, alt ve üst tabakalar için ise cam elyaf seçilmiştir. Çekirdek ve tabaka kalınlıklarının yanı sıra cam elyaflara ait yönlenme açılarının titreşim karakteristiklerine olan etkileri incelenmiştir. Nümerik analizler ANSYS paket programıyla yapılmıştır. Deneysel olarak elde edilen sonuçlarla, nümerik olarak elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology different materials have begun to be needed in order to meet the needs.One of these materials is sandwich structures.In this study, dynamic analysis of composite sandwich structures were investigated experimentally and numerically. For this study, sandwich materials were produced in different configurations and natural frequencies under the fixed-free boundary conditions, forms of vibration and damping ratios of these produced sandwich structures? were determined. As a core material balsa wood, for the upper and lower layers fiber glass was chosen. As well as the thickness of the core and the layer, the effects of the angles of orientation of the fiber glass on vibration characteristics were investigated. Numerical analysis programmed with ANSYS. The results obtained experimentally were compared with the results obtained numerically.