La Campanella ve Zigeunerweisen: Kemandan viyolaya iki uyarlama
La Campanella and Zigeunerweisen: Two transcriptions from violin to viola
  1. Tez No: 335191
  2. Yazar: ZEYNEP PAFTALI BOTTAZZINI
  3. Danışmanlar: PROF. PELİN HALKACI AKIN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: W. Primrose, P. de Sarasate, F. Kreisler, uyarlama, viyola, W. Primrose, P. de Sarasate, F. Kreisler, transcription, viola
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın ilk kısmında, 20. yy.ın en önemli solist viyolacılarından biri olan William Primrose'un hayatı özetlenmiş ve yaptığı uyarlamalarla viyola repertuvarına katkılarından bahsedilmiştir. Ayrıca Niccolò Paganini'nin İkinci Keman Konçertosu'nun son bölümü olan ?La Campanella?, bu bölümün Fritz Kreisler tarafından yapılmış keman ve piyano uyarlaması ve W. Primrose tarafından yapılmış viyola ve piyano uyarlaması karşılaştırılarak örneklerle incelenmiştir. Bu sayede W. Primrose'un ?La Campanella? eserini viyolaya uyarlarken yaptığı değişiklikler gözlemlenmiştir. Çalışmanın bir sonraki kısımda ise Pablo de Sarasate'nin ?Zigeunerweisen? adlı eseri ile bu eserin kendi yapmış olduğum viyola uyarlaması incelenmiştir.Keman repertuvarının iki önemli eseri üzerine yapılmış olan bu çalışma sayesinde, kemandan viyolaya yapılan uyarlamalarda izlenebilecek yöntemler ve uyarlama sırasında yapılması gereken değişiklikler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The first part of this dissertation offers a general look to the life of William Primrose, one of the most important viola soloists of the 20th century, and to his contributions to viola?s repertoire. Subsequently, the transcription he made of Niccolò Paganini?s ?La Campanella? has been compared to Fritz Kreisler?s transcription for violin and piano; scrutinizing both through the use of examples, W. Primrose?s method of transcribing and the changes that he made to F. Kreisler?s version has been analyzed. In the second part of this dissertation, Pablo de Sarasate?s ?Zigeunerweisen? has been compared to the transcription for viola and piano that I made and both scrutinized by examples.This dissertation explains, through the study on the virtuoso compositions above out of violin?s repertoire, the important aspects of transcription and the necessary changes that has to be made while transcribing a piece.