Study of tube length effect in dynamic pressure measurement
Dinamik basınç ölçümlerinde tüp boyunun etkisi
- Tez No: 33572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Basınç ölçümü, Tüp Boyu Etkisi, Peryodik Salınımlı Akım, Basınç Dönüştürücü, Dynamic Pressure Measurement, Tube Length, Effect, Oscillatory Flow, Pressure Transducer Science code : 624.02.01 in
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
öz DİNAMİK BASINÇ ÖLÇÜMLERİNDE TÜP BOYUNUN ETKİSİ İNAN, MESUT Yüksek Lisans Tezi,İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. İsmail Aydın Eylül, 1993, 50 Sayfa Dinamik basınç ölçümleri akım nedeniyle vibrasyona maruz kalan hidrolik yapıların tasarımında önemli bir rol oynar. Temel olarak, bir ölçüm sistemi basınç dönüştürücü ve ölçüm noktası ile basınç dönüştürücü arasındaki ince bir tüpten oluşur. Dönüştürücüde ölçülen basınçlar tüp içindeki akım nedeniyle kaynaktaki basınçlardan farklıdır. Farklı tüp boyları için hava ve su ile deneyler yapılmıştır. Navier-Stokes denklemini çözmek için bir boyutlu peryodik salınımlı laminer akım üzerine bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Tüp etkisi düzeltmelerinden sonra kaynaktaki basınçlar elde edilmiştir. Bu sayısal çözüm önce tek bir sinüs basınç dalgası üzerine uygulanmıştır ve ölçüm sisteminin farklı frekans, tüp çapı ve tüp boylarındaki davranışım anlamak için çizimler elde edilmiştir. Daha sonra üzerinde birden fazla sinüs dalgasının özelliğini gösteren basınç dalgalan düşünülmüştür, önerilen sayısal çözüm ile basınç dönüştürücüde ölçülen basınçların düzeltilmesinden kaynaktaki basınçlar belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF TUBE LENGTH EFFECT IN DYNAMIC PRESSURE MEASUREMENT İNAN, MESUT M. S. in Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ismail Aydin September, 1993, 50 pages. Dynamic pressure measurements play an important role in the design of hydraulic structures subjected to flow induced vibrations. Basicaly, a measurement system is composed of a pressure transducer and a thin tube between the measurement point and the transducer. The measured pressures at the transducer are different from the pressures at the source due to flow in measuring tube. Experiments were conducted with air and water for different tube lengths. A computer program based on one dimensional laminar oscillatory flow was developed for solution of Navier- Stokes equation. Pressures at the source were obtained after correction for the tube effect. This numerical solution was first applied to single sinusoidal pressure waves and plots were obtained to understand the behavior of the measuring system at different frequencies, tube diameters and tube lengths. Then linear superposition of sinusoidal waves was considered. Pressures at the source can be determined from the correction of measured pressures at the transducer by the proposed numerical method.