Measurement of shear strength of coarse gravels under higher stresses in the prismatic wedge shear test
Taneli zeminlerin kayma dayanımının yüksek basınçlar altında prizmatik kama kesme deneyiyle ölçülmesi
  1. Tez No: 33589
  2. Yazar: ENGİN ZÜLFÜKAR TRUP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çakıl, kayma dayanımı, içsel sürtünme açısı, Gravel, shear strength, angle of internal friction
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezin amacı, iri taneli çakılların kayma dayanımının yüksek basınçlar alfanda prizmatik kama kesme deneyiyle CPKKD') ölçülmesidir. Bu deneylerde, 20-ton yükleme kapasitesi olan bir 'PKKD' çerçevesi kullanılmıştır. Deneylerde, 38 mm'den daha küçük tanelerden oluşan, sıkı durumdaki çakıl ve kırılmış kireçtaşı kullanılmıştır. Aynı malzemeleri denemiş olan önceki bir araştırmacı, sıkı durumdaki çakıl için 120 kPa'a ve sıkı durumdaki kırılmış taş için 139 kPa'a kadar düşey gerilmelere, ana yük ile kayma düzlemi arasındaki açısı (an), 29.3 derece olan bir deney kalıbı kullanarak ulaşabilmişti. Bu araştırmada, an açıları 35.6° ve 39.9° olan kalıplar kullanılarak, sıkı durumdaki çakıl için 555 kPa'a ve sıkı durumdaki kırılmış taş için 776 kPa'a varan düşey gerilmelere ulaşabilmiştir. Benzer malzemeleri deneyen geçmiş araştırmacıların belirttiği gibi, düşey gerilmeler arttıkça içsel sürtünme açısının azaldığı görülmüştür. İçsel sürtünme açısındaki azalmanın değişik kalıp açılarındanmı, yoksa malzeme Özelliğinin değişmesinden mi kaynaklandığını ve hangi analizin (gerçek kayma düzlemi ya da ortalama kayma düzlemi) daha tutarlı sonuçlar verdiğini araştırmak için, 5 mm ile 20 mm arası tanelerden oluşan çakıl üzerinde de deneyler yapılmıştır. Kayma düzlemi ile ana yük arasında daha yüksek açılar sağlayan kalıplar kullanılarak ve uygulanabilen en yüksek yanal yükü 7.2 kN dolayında tutarak, düşey gerilme düzeyini artırmanın olanaklı olduğu gösterilmiştir. Yüksek basınçlar altında, içsel sürtünme açısındaki azalmanın büyük ölçüde, benzer malzemeler üzerinde çalışan geçmiş araştırıcıların tane kırılmasına bağladıkları kabarma hızı azalışından kaynaklandığı ve gerçek kayma düzlemi varsayımının ortalama kayma düzlemi varsayımına göre daha tutarlı sonuçlar verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is the measurement of shear strength of coarse gravels under higher stresses by the prismatic wedge shear test Cpriswest'). A 20-ton version of the 'priswest' frame was used for such tests. Gravel and crushed, crystalline limestone having particles smaller than 38 mm in the dense state were used in the tests. An earlier investigator who had tested the same materials could reach normal stresses up to 120 kPa for dense gravel and up to 139 kPa for dense, crushed limestone by using a test mould with the angle an between the main load and the shear plane equal to 29.3°. In the present study, the normal stress range was extended up to 555 kPa for dense gravel and up to 776 kPa for dense, crushed limestone by using test moulds with an = 35.6° and an = 39.9°. As reported by past researchers who tested similar materials, the angle of internal friction decreased with increase in normal stress. Tests were also performed on 5 mm - 20 mm gravel to find out whether the reason of the decrease in the angle of internal friction is due to the difference in the angle of the test moulds or due to changes in the material properties, and also to test which method of analysis (true shear plane or average shear plane) gives more consistent results. mIt was concluded that it is possible to extend the range of normal stresses by using test moulds providing a larger angle between the main load and the shear plane, the lateral load capacity being unchanged at about 7.20kN; that the decrease in the angle of internal friction under the higher range of normal stresses is mostly due to the decrease in reate of dilatancy, which is linked to particle breakage by past researchers engaged on similar materials; and that the true shear plane assumption gives more consistent results compared to the average shear plane assumption.