A Computer program for harbor lay-out optımızatıon
Liman optimizasyonu için bilgisayar programı
  1. Tez No: 33588
  2. Yazar: SHAHRİYAR YADIPOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜNBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: optimization, operation cost, maintenance cost, Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz LİMAN OPTİMİZASYONU İÇİN BİLGİSAYAR PROGRAMI YADIPOUR,Shahriyar Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali Rıza Günbak Eylül İ993, 86 sahife Bu tezde, liman optimizasyonu için bir bilgisayar programı sunulmaktadır. Program önceden verilmiş olan bir liman konumunda ana dalgakıranın boyunu ve açısını değiştirerek liman içi çalkantı ve navigasyon kiriterlerinin sağlanmasını kontrol etmekte, her konumda inşaat maliyeti, bakım maliyeti, kazı maliyeti ve kullanma maliyetlerini toplayarak bir toplam fiyat hesaplamaktadır. Ayrıca liman konumunu denize veya karaya doğru kaydırarak yukarıda belirtilen işlemleri yenilemektedir. Optimum liman konumu toplam fiyatların içinde en düşük fiyatlı ve teknik şartları sağlayan liman konumu optimum liman konumudur. Anahtar kelimeler : optimizisyon, operasyon maliyeti, bakım maliyeti Bilim Dalı Sayısal kodu: 62.812 MACKNOWLEDGMENTS The author would like to express his sincere gratitude to his thesis supervisor, Prof. Dr. Ali Riza Günbak, for his kind helps and support and supervision, throughout the development of the thesis. Also, the author would like to express his gratitude to his home-mate Jamal Balaghi for his help and encouragement at various stages of the research. Finally, the author would like to express his gratitude to his family, for their support during all the period.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPUTER PROGRAM FOR HARBOR LAY-OUT OPTIMIZATION YADIPOUR, Shahriyar M.S. in Civil Engineering Supervisor :Prof. Dr. Alı Riza GÜNBAK September 1993, 86 pages This thesis, present a computer program for optimization of harbor lay-out. The program starts with an initial lay-out and change the length and angle of the main breakwater until it satisfy navigation and agitation criteria, and in each step it calculates total cost of harbor which includes construction cost, maintenance cost, operation cost and excavation cost. Program also shifts the initial lay-out seaward or landward and repeat the above calculation. The optimum lay-out is the lay-out which gives the minimum total cost and satisfies the technical criteria.