Subaksiyel servikal spondiloz tanılı, lateral mass-transfaset vidalama kombine cerrahi yöntemi ile tedavi edilen hastaların klinik prognozunu öngören nomogram analizi
Nomogram analysis for predicting clinical prognosis in patients with subaxial cervical spondylosis treated with a combined surgical method of lateral mass-transfacet screwing
  1. Tez No: 955100
  2. Yazar: FATMA BETÜL SAYLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRHAN GÜRÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: JOA Scoring, Lateral Mass, Subaxial Cervical Spondylosis, Nomogram, Combined Lateral Mass-Transfacet Screw Fixation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET SUBAKSİYEL SERVİKAL SPONDİLOZ TANILI, LATERAL MASS-TRANSFASET VİDALAMA KOMBİNE CERRAHİ YÖNTEMİ İLE TEDAVİ EDİLEN HASTALARIN KLİNİK PROGNOZUNU ÖNGÖREN NOMOGRAM ANALİZİ Giriş ve Amaç: Subaksiyel servikal spondiloz tanılı hastaların cerrahi tedavisinde farklı cerrahi teknikler yer almakta olup halen net bir görüş birliği yoktur. Bu durum da spinal cerrahları alternatif cerrahi yöntemlerin arayışına yöneltmektedir. Çalışmamızda posteriyor cerrahi yaklaşımlara yeni bir seçenek olarak kliniğimizde geliştirilen kombine lateral mass-transfaset vida fiksasyon cerrahisi sunulmuştur. Bu çalışmamızda yeni cerrahi yöntemimizin klinik prognoza etkisini nomogram analizi ile incelenerek sonuçları sunulmuştur. Literatüre baktığımızda mevcut çalışmamıza benzer bir çalışma bulunmamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2019-2025 yılları arasında Ankara Bilkent Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Subaksiyel servikal spondiloz tanısı alan lateral mass vida fiksasyon cerrahisi ve kombine lateral mass-transfaset vida fiksasyon cerrahisi ile opere edilen hastalar, postoperatif en az 4 ay süreyle takip edilmiştir. Bu çalışmada değişkenler arasında hastaların yaşı, cinsiyeti, ek hastalıkları, preoperatif -postoperatif JOA skorları, preoperatif -postoperatif VAS skorları, iki ayrı cerrahi teknik, preoperatif radyolojik bulguları (preoperatif mrg servikal kanal uzunluğu ölçümleri), C7 kas diseksiyonu içerip içermemesi, operasyon süreleri yer almaktadır. Hastaların klinik değerlendirme ve prognozu belirleme amacıyla preoperatif ve postoperatif JOA skorları kullanılarak iyileşme oranları hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda Subaksiyel servikal spondiloz tanısı alan tarafımızca belirlediğimiz değişkenlerin istatistiksel analiz sonuçlarının JOA iyileşme oranı üzerindeki etkisine bakıldı. Bu analizlerde cerrahi teknik (kombine lateral mass-transfaset vida fiksasyon cerrahisi), C7 diseksiyonu(içermemesi), cinsiyet(erkek), (kısa)operasyon süresi, (düşük) postoperatif VAS skoru ve radyolojik bulguların (kanal darlığının artması) varlığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna karşılık yaş, ek hastalık varlığı ve preoperatif VAS skoru değişkenlerinin modele katkıları istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı. Tek değişkenli analizde anlamlıbulunan değişkenler, çok değişkenli lojistik regresyon modeline dahil edilmiştir. Bu analiz sonucunda da yalnızca cerrahi teknik ve radyolojik bulgular bağımsız değişkenleri istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Bu parametreler eşliğinde klinik prognozu öngören nomogram analizi çizilmiş olup klinik prognoza yüksek olumlu etkisi olan tarafımızca geliştirilen kombine lateral mass-transfaset vida fiksasyon cerrahisi ön planda yer almaktadır. Sonuç: Servikal dar kanal hastalığı dinamik, ilerleyici bir hastalıktır. Genellikle orta ileri yaşta görülür. Olguların ameliyat sonrası memnuniyeti, uygulanan cerrahi yönteme bağlı olarak %80-85 arasında değişmektedir. Bu nedenle servikal dar kanal hastalığında, hangi cerrahi yöntemin uygulanacağı önem arz etmekte olup böylece yeni alternatif cerrahi yöntem arayışları ön plana çıkmaktadır. Özetle; hastanın medikal durumu, yaşam şekli, eğitim seviyesi ve komorbiditeleri gibi bireysel faktörlerin yanı sıra, cerrahın deneyimi, uygulanacak cerrahi tekniğin hastaya uygunluğu ve operasyonun gerçekleştirileceği kliniğin donanımı da dikkate alınarak hasta özelinde tüm faktörler göz önüne alınarak bir karar verilmelidir. AnahtarKelimeler: JOA Skorlaması, Lateralmass, Subaksiyel Servikal Spondiloz, Nomogram, Kombine Lateral Mass-Transfaset Vidalama
Özet (Çeviri)
SUMMARY NOMOGRAM ANALYSIS FOR PREDICTING CLINICAL PROGNOSIS IN PATIENTS WITH SUBAXIAL CERVICAL SPONDYLOSIS TREATED WITH A COMBINED SURGICAL METHOD OF LATERAL MASS-TRANSFACET SCREWING Introduction and Purpose: Different surgical techniques are employed in the surgical treatment of patients diagnosed with subaxial cervical spondylosis, and there is still no consensus on the matter. This situation directs spinal surgeons toward the search for alternative surgical methods. In our study, a combined lateral mass-transfacet screw fixation surgery developed in our clinic is presented as a new option among posterior surgical approaches. The impact of our new surgical method on clinical prognosis was investigated through nomogram analysis, and the results are presented. Upon reviewing the literature, there is no similar study to our existing work. Materials and Methods: The study included patients diagnosed with subaxial cervical spondylosis who underwent lateral mass screw fixation surgery and combined lateral mass-transfacet screw fixation surgery at Ankara Bilkent City Training and Research Hospital between 2019 and 2025. Patients were followed up for at least 4 months postoperatively. Variables in this study included patients' age, sex, comorbidities, preoperative and postoperative JOA scores, preoperative and postoperative VAS scores, two different surgical techniques, preoperative radiological findings (preoperative MRI measurements of cervical canal length), whether C7 dissection was performed, and operation times. To assess the clinical evaluation and prognosis of patients, recovery rates were calculated using preoperative and postoperative JOA scores. Findings: In our study, the statistical analysis results of the variables we identified for patients diagnosed with subaxial cervical spondylosis were examined for their effect on the JOA recovery rate. In these analyses, the surgical technique (combined lateral mass-transfacet screw fixation surgery), the absence of C7 dissection, sex (male), (short) operation duration, (low) postoperative VAS score, and the presence of radiological findings (increased canal stenosis) were found to be statistically significant. In contrast, age, presence of comorbidities, and preoperative VAS score variables did not show statistically significant contributions to the model. The significant variables in univariate analysis were included in a multivariate logistic regression model. The results from this analysis indicated that only surgical technique and radiological findings were statistically significant independent variables. Alongside these parameters, a nomogram analysis predicting clinical prognosis was drawn, emphasizing the high positive impact of the combined lateral mass-transfacet screw fixation surgery we developed. Conclusion: Cervical canal stenosis is a dynamic, progressive condition typically seen in middle to advanced age. Patient satisfaction after surgery generally varies between 80-85% depending on the surgical method employed. Therefore, the choice of surgical technique in cervical canal stenosis is crucial, highlighting the search for new alternative surgical methods. In summary, decisions should be made considering individual factors such as the patient's medical condition, lifestyle, educational level, and comorbidities, as well as the surgeon's experience, the appropriateness of the surgical technique for the patient, and the facilities available in the clinic where the surgery will be performed.