Polislerdeki evlilik doyumu ile mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi.
Investigation of the relationship between marital satisfaction and occupational burnout levels of police in terms of various variables.
- Tez No: 336025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ HAYDAR ŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Polis, Tükenmişlik, Evlilik Doyumu, İş Doyumu, Police, Burnout, Marital Satisfaction, Job Satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, polislerin evlilik doyumu ile mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca çalışmada cinsiyet, evlilik süresi, çocuk sayısı, algılanan ekonomik düzey gibi değişkenlerin polislerin evlilik doyumunu; cinsiyet, rütbe, çalışma süresi, günlük çalışma sistemi, öğrenim durumu, algılanan ekonomik düzey gibi değişkenlerin polislerin mesleki tükenmişliklerini nasıl etkilediğini ortaya koymak amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemi Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü çeşitli birimlerinde görev yapan ve uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 315 evli polis memurları ve amirlerinden oluşmaktadır. Araştırmada polislerin, cinsiyet, evlilik süresi, çocuk sayısı, rütbe, günlük çalışma sistemi, çalışma süresi, öğrenim durumu, algılanan ekonomik düzey hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır.Polislerin mesleki tükenmişliğini belirlemek için Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ve Ergin (1992) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Polislerin evlilik ilişkisinden sağlanan genel doyum düzeyini ölçmek amacıyla Tezer (1986) tarafından geliştirilen Evlilik Yaşamı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler; Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, t testi, ANOVA, Tukey Çoklu Karşılaştırma Testi ile analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda, polislerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile evlilik doyum düzeyleri arasında ters yönde bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Polislerin evlilik doyum düzeylerinin cinsiyet, evlilik süresi ve çocuk sayısı açısından anlamlı farklılıklar göstermediği, algılanan ekonomik düzey açısından ise anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Polislerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin ise cinsiyet açısından anlamlı farklılıklar göstermediği, rütbe, çalışma süresi, günlük çalışma sistemi, öğrenim durumu, ekonomik düzey açısından ise anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında araştırmada bulunan sonuçlar tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the relationship between marital satisfaction and occupational burnout of police. In addition, the study investigate how sex, length of marriage, number of children, economic level variables affects marital satisfaction; how gender, rank, working hours, daily working, education level, economic level variables affect occupational burnout of police. The sample of the study consist of an appropriate sample of 315 married police officers and superiors who served in various units of City Police Department in Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Iğdır. Data Collection Form is developed and used by researcher to gather information about sex, length of marriage, number of children, rank, daily working, working hours, education level, and economic level of police. Maslach Burnout Inventory, developed by Maslach and Johnson (1981) and adapted to Turkish by Ergin (1992), was used in the study to determine occupational burnout levels of Police. In addition, Marriage Life Scale, developed by Tezer (1986), was used to measure the marital satiffaction levels of Police. The data were analyzed with Pearson Product Moment Correlation, t-test, ANOVA, Tukey's multiple comparison test.The results of this study indicated that burnout was negatively correlated with marriage satisfaction in police officers. It was found that marriage satisfaction of police officers differentiated according to perceived economic level and did not differentiate by gender, duration of marriage and number of children. On the other hand, the results of this study demonstrated that burnout levels of police officers differentiated in respect of duration of working time, economic level, daily working system, education level, degree level and did not differentiate with respect to gender. Results of this study were discussed in the light of the literature and suggestions were proposed for future studies.