İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ibadet konularının işlenişinde çoklu zeka yaklaşımının öğrencilerin başarıları üzerindeki etkisi
The effect of multiple intelligence theory on the achievement of students in expressing of worship units in religious culture and moral knowledge
  1. Tez No: 336066
  2. Yazar: KADİR CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zeka, Çoklu Zeka Kuramı, İbadet, Geleneksel Öğretim, Çoklu Zeka Alanları, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Intelligence, Multiple Intelligences Theory, Worship, Traditional Teaching, Multiple Intelligences Fields, Religion Culture and Moral Knowledge Course
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki ibadet konularının işlenişinde Çoklu Zeka yaklaşımının öğrencilerin başarısı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın denekleri, Samsun ilinin Alaçam ilçesindeki Yenice Doyran Ortaokulu?nun (6., 7. ve 8. sınıflar) öğrencileri arasından seçilmiştir. Belirtilen okulda her sınıfta iki şube bulunduğundan araştırma, deney grubu olan 6/A, 7/A, 8/A ve kontrol grubu olan 6/B, 7/B, 8/B şubelerindeki 124 öğrenciye yapılmıştır.Araştırmada kontrol gruplu ön test - son test desenine başvurulmuştur. Veri toplama aracı olarak ön test, son test kullanılmış; yaklaşık bir ay sonra da kalıcılık testi uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde `Bağımsız Örneklemler t-testi? ve `Bağımlı Örneklemler t-testi? analizleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, Çoklu Zeka Kuramı uygulamalarının akademik başarı üzerinde anlamlı etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to analyze the effect of multiple intelligence theory on achievement of students in expressing of worship units in religious culture and moral education. The students were chosen from 6, 7, 8 grade students from Samsun Alaçam Yenice Doyran Secondary School. Among 6 classes, 6/A, 7/A, 8/A were chosen to be experimental groups and 6/B, 7/B, 8/B were the control groups. In the research, the total numbers of students were 124. In the research, we applied the ?pre-test / pro-test? design with control groups. For the data collection, achievement tests were used; then retention test was used again about one month later. Results of tests were analyzed on SPSS. `Independent Samples T-Test? and `Paired Samples T-Test? were used for analyzing of data. As a result, it can be said that Multiple Intelligences implementations realize academic achievements.