Aşere tarikine göre Ahzab Sûresindeki kıraat farklılıkları ve manaya etkisi
According to the ashere sect, the differences of kirat in Surah Ahzab and its effect on meaning
- Tez No: 684413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahzab Sûresi, Kıraat İlmi, Kıraat Farklılıkları, İnfirad, İndirac, Yedi Harf, Surah Ahzab, Kirat Science, Kirat Differences, İnfirad, İndirac And Seven Letters
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
“Aşere Tarikine Göre Ahzab Sûresi'nin Kıraat Farklılıkları Ve Manaya Etkisi”adlı çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda konunun anlaşılmasına temel olması için ilk olarak Kur'ân-ı Kerîm'in tanımı, nüzulü, kıraat ve kıraatle ilgili kavramlar verilmiştir. Birinci bölümde kıraat ilminin doğuşu ve gelişimi, konusu, gayesi, sıhhati bakımından kıraatler, yedi harf meselesi, yedi harfle ilgili rivayetler ve değerlendirilmesi, kıraat ilmindeki tarikler ve usuller verilmiştir. İkinci bölümde kıraat imamları ve ravilerinden, imamların bazı kıraat özelliklerinden bahsedilmiştir. Kur'ân'ın anlaşılmasında kıraat farklılıklarının manaya etkisinin bilinmesi büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu farklılıklar ile kelimede yapılan değişiklikler; bu değişikliklerin Kur'ân'ın yorumunda ve fıkhi hükümlerin ortaya konulmasındaki etkisini anlıyoruz. Üçüncü bölümde ise önce, Ahzab Sûresi'nin genel yapısına dair bilgi vermeyi uygun gördük. Daha sonra kıraat ilminin tefsire etkisi ve kıraat farklılıkların manaya etkisi ile ferşu'l huruf hakkında bilgi verdik. Çalışmamızda yer verdiğimiz diğer bir konu ise Ahzab Sûresi'ndeki kıraat farklılıkları ve bu farklılıkların manaya etkisidir.
Özet (Çeviri)
Our study,“ differences in Kirat and the effect of Surah Ahzab on meaning according to the Ashere Tariki and Indirac procedure”, consists of an introduction and three parts. In our study, concepts related to the definition, nuzulu, Kirat and Kirat of the Qur'an were given to be the basis for understanding the subject. In the first chapter, the birth and development of Kirat science, the subject, Purpose, Health in terms of kirats, the question of seven letters, narrations and evaluation of seven letters, Tariks and procedures in Kirat science are given. In the second chapter, some of the Kirat features of imams are mentioned in the Kirat imams and Ravis. It is of great importance to know the effect of Kirat differences on meaning in the understanding of the Qur'an. Because these differences and changes in the word; we understand the effect of these changes in the interpretation of the Qur'an and the introduction of fiqh provisions. In the third chapter, we first considered it appropriate to provide information about the general structure of Surah Ahzab. Later, we gave information about ferşu'l huruf with the effect of Kirat science on Tafsir and the effect of Kirat differences on meaning. Another issue that we have included in our study is the differences in Kirat in Surah Ahzab and the effect of these differences on meaning.