Konut finansmanında banka kredilerine alternatif modellerden Elbirliği sistemi üzerinde bir çalışma
Konut fi?nansmaninda banka kredilerine alternatif modellerden Elbirliği sistemi üzerinde bir çalişma
  1. Tez No: 336086
  2. Yazar: SÜLEYMAN TEKEREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAUF ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Finansmanı, Elbirliği Sistemi, Altın Günü, Housing financing, Solidarity system, Gold-changing day
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Oldukça yeni ve özgün olan Elbirliği Sistemi araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Araştırma, konut finansmanında banka kredilerine alternatif modellerden olan ?Elbirliği Sistemini? kullanarak konut sahibi olan kişilerin bu sistemi tercih etme sebeplerini ve memnuniyet durumlarını belirlemek amacıyla bu şekilde konut almış 303 kişi üzerinde telefonla görüşerek uygulanmıştır. Her görüşme ortalama 5 dakika sürmüştür.Araştırma, literatür çalışması ve saha araştırmalarından oluşmaktadır. Amaca yönelik verilerin derlenmesi amacıyla bir anket geliştirilerek uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Elbirliği Sistemini tercih edenlerin % 63?ünün bu sistemi tanıdıkları vasıtasıyla öğrendikleri ve sisteme katıldıkları ortaya çıkmıştır. % 88?i en az bir kişiye tavsiye etmiş, % 64?ü de en az bir kişinin bu sistemle ev sahibi olmasına vesile olmuştur. Ankete katılanların % 71?i, bu sistemi faizle ilgisi olmadığından tercih ettiklerini belirtmektedirler. % 49?luk bir kesim de devlet kontrolü ve güvencesi dahilinde olsa daha çok kişi tarafından tercih edileceğini iddia etmektedirler. Araştırma sonucunda Türkiye?de banka dışı yollardan konut sahibi olan ve olmak isteyen bir kesimin varlığı kesin olarak ortaya çıkmıştır. Bu kişilerin de % 71?inin faiz sebebiyle banka dışı yolları tercih ettikleri belirlenmiştir. Diğer ulaşılan bir sonuç ise, az bilinen bu sistemin uzmanlarca incelenerek yorumlanması gereğidir.
Özet (Çeviri)
The study focused on Solidarity System, which is relatively new and unique residential housing financing approach. The research attempted to reveal the motivations behind and the level of satisfaction of people who have purchased house by ?solidarity system? as an alternative to bank credits. The research sample covers about 303 individuals who were interviewed over phone, took about 5 minutes for each interview.The study is consisting of both literature review and field survey. A questionnaire form has been developed to collect the data for fulfilling research objectives. According the research findings; 63 % of those who chosen solidarity system stated to have informed about the system from their friends, while 88% of them recommended the system, %64 of them have helped others to own/purchase a house by the solidarity system. Additionally it has been found that, 71% of participants have stated the reasons behind their choice were that the system has no relation with interest. Finally, 49 % of participants have claimed that if the system were under the control and supervision of government, the system would enjoy wide spread acceptance among home buyers. The study affirmed that there are a considerable number of people who want to own a house other than bank credit financing. It was determined that, 71 % of whom have stated to chosen non-bank financing alternatives due to ?interest? concerns. The other finding was that, system requires a further interpretation by expert and disseminated to public appropriately.