Student teachers and teacher educators perceptions about the use of Facebook in english language teaching
Facebook'un İngiliz dili eğitiminde kullanılmasında öğretmen adaylarının ve öğretmen eğitimcilerinin algıları
  1. Tez No: 336088
  2. Yazar: ÇAĞLA ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Facebook, sosyal iletişim ağı, öğretmen adayları, öğretmen eğitimcileri, Facebook, social networking sites, student teachers, teacher educators
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, öğretmen adaylarının ve öğretmen eğitimcilerinin Facebook?un İngilizce öğretiminde kullanılması konusundaki algılarını bulmayı ve Facebook?un İngilizce derslerinde kullanımıyla ilgili tercihlerini saptamayı amaçlamaktadır. Karma araştırma yöntemine sahip olan bu çalışma 2012-2013 yılı güz döneminde Gazi Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi programındaki 221 son sınıf öğrencisi ve 6 öğretmen eğitimcisiyle yapılan yazılı ve sözlü mülakatlardan oluşmuştur. Nitel veri yazılı ve sözlü mülakatlar yardımıyla, nicel veri ise çeşitli değişkenlerin sıklık, yüzdelik, ki-kare, ortalama ve standart sapmalarının hesaplanmasıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler FB kullanım türlerine (sınıf içi/dışı ve bireysel çalışmalar) göre kodlanmıştır.221 öğretmen adayından 38?i erkek (%18) ve 173?ü bayan (%82) bayandır. 146 katılımcı (%69.2) Facebook?un İngilizce derslerinde kullanılmasından yana olmuş, 58?i karşı çıkmış (%27.5) ve 7?si (%3.3) kararsız kalmıştır. 6 öğretmen eğitimcisinden 2?si bayan 4?ü ise erkektir ve hepsinin FB hesabı bulunmaktadır. Facebook?un İngilizce öğretiminde kullanılması konusundaki algılarına bakıldığında 5?i uygulamadan yana görüş bildirmiş biri ise tarafsız kalmıştır. Her iki grupta (öğretmen adayları ve eğitimcileri) FB ile İngilizce öğretiminde en çok ergenler, ikinci sırada yetişkinler ve en az çocuklar tercih edilmiştir. FB aracılığıyla geliştirilmesi uygun görülen dil seviyesi olarak orta düzey en çok tercih edilen dil seviyesiyken ileri düzey ikinci sırada, başlangıç seviyesi son sıradadır. Ayrıca her iki grupta FB kullanım türü olarak bireysel çalışma en önemli, sınıf dışı çalışmalar ikinci derecede önemli ve sınıf içi çalışmalar en az önemli olarak görülmüştür. Bu benzerlikler bize öğretmen adaylarının eğitimsel tercihlerinin aldıkları eğitimle değiştirilebileceğini göstermektedir ve bu yüzden güncel eğitimsel akımlar ve iletişim araçlarına bağlı olarak eğitim almaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out student teachers? and teacher educators? perceptions about the use of Facebook in English language teaching and their preferences on how to integrate Facebook into English classes. This study, which has a mixed methodology research design, consisted of written and oral interviews with 221 student teachers and 6 teacher educators in the English Language Teaching (ELT) program at Gazi University during the fall semester of the academic year 2012-2013. Qualitative data were gathered with the help of the written and oral interviews while quantitative data were gathered with the calculation of frequencies, percentages, chi-square tests, the mean and standart deviation of certain variables. Besides, data gathered were coded according to the types of FB use as in-class, outside-the-class and self-study activities.Of the 221student teachers 38 (18%) male and 173 (82%) female. 174 (82.5%) of them had FB accounts while 37 (17.5%) of them did not have FB accounts. 146 participants (69.2%) were in favor of FB integration into English classes while 58 participants (27.5% ) were against and finally 7 participants (3.3%.) were undecided. Of the 6 teacher educators 2 were females and 4 were males and all got FB accounts. 5 of them were in favor of the application while one of them was neutral. In both groups (student teachers and teacher educators) adolescents were mostly preferred while adults were midly preferred and young learners were least preferred age group to be taught English on FB; intermediate level was the most preferred language level to be enhanced via FB while advanced level was in the second place and beginner level was in the third place. Besides, self -study was seen as the most important, outside-the-class was mildly important while in-class was seen as the least important type of FB use in both groups. These similarities show us how student teachers? educational preferences can be changed in line with education they receive so they should be trained according to the current educational moves and communication tools.