Beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğretmenlik özyeterliliklerinin incelenmesi
Investigation of physical education teacher candidates teaching self efficiency
  1. Tez No: 336100
  2. Yazar: TUĞBA MUTLU BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yeterlilik, Öz-Yeterlilik, Beden Eğitimi, Beden Eğitimi Öğretmen Adayı, Efficiency, Self Efficiency, Physical Education, Physical Education Teacher Candidate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenliği bölümünde okuyan öğrencilerin öğretmenlik özyeterliliklerini incelemektir.Araştırmanın hedef kitlesini Gazi Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören 1, 2, 3, 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu oluşturan 395 beden eğitimi öğretmenliği bölüm öğrencilerinin öğretmenlik özyeterlilikleri çeşitli değişkenler tarafından incelenmiştir.Araştırmanın hedef kitlesini oluşturan dört üniversite öğrencilerinin öğretmen yetkinlik beklenti düzeylerini belirlemek amacıyla, araştırmacılar tarafından geliştirilen Öğretmen Yetkinlik Beklenti Envanteri (ÖYBE) kullanılmıştır. Öğretmen Yetkinlik Beklenti Envanteri ve daha sonra bu puanların kişisel bilgi formunda sorulan demografik bilgilerle toplanan veriler t-test, varyans analizi (ANOVA) ve pearson product correlation ile test edilmiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlar, beden eğitimi öğretmenliği bölümünde okuyan öğrencilerin öğretmenlik öz yeterlilik düzeylerinin yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Öğretmenlik öz yeterlilik puan ortalamaları arasında bir fark olup olmadığını belirlemek için yapılan istatistik sonuçlara göre, öğrencilerin ailelerinin aylık gelir durumuna göre aylık gelir düzeyi orta olan öğrencilerin özyeterlilik düzeylerinin diğerlerinden anlamlı düzeyde yüksek olduğu ve ailenin gelir düzeyi ile özyeterlilik arasında (r=-.053,p0,05 düzeyde anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the teacher self-efficiency of the physical education and sport teaching department students. The study was carried out with the 1st, 2nd, 3rd. and 4th. year students of physical education and sport teaching departments at Gazi , Kırıkkale , Hacettepe and Ankara Universities. Teaching self-efficiency of 395 subjects who were the students of Physical Education and Sport Teaching Department were investigated with different variable.An inventory of deremining profesion of teacher compatence (ÖYBE) was used in order to determine the levels of self-efficiency of physical education department students at the mentioned four different universities. The t-test analysis of variance ( ANOVA ) and Pearson-Product correlation tests were used to analyse the results of the questions asked in Self Efficiency Expectation Inventory and personal information forms. According to the results of this study, the students of physical education department were found to have high level teaching self-efficiency. The Statistical analysis showed that there was a significant difference ( p>0,05 ) but medium correlation (r=.055 ) of the students teaching self-efficiency level among the family montly income levels. The students with the middle family income level had higher teaching self efficiency than hoth low and also high income levels. However there were no significant differences found among the genders, type of high school graduated, size of town or city they lived year at the Unıversity, education level and occupation of parents, reasons for chooding the department participating in sports regularly and being a member of the national team.