Avrupa diller öğretimi ortak çerçeve programı kapsamında işlevsel kavramsal yaklaşım temelli ihtiyaç analizi örneği
An example of needs analysis based in functional notional approach in common european framework for languages teaching
- Tez No: 336118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASİYE DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Avrupa Diller Öğretimi Ortak Çerçeve Metni, İşlevsel Kavramsal Yaklaşım, İhtiyaç Analizi, Teaching Turkish as a foreign language, The Common European Framework for Languages Teaching, Functional Notional Approach, Needs Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada işlevsel kavramsal yaklaşım temel alınarak planlı ve sistemli bir dil öğrenme amacına hizmet eden, Avrupa Diller Öğretimi Ortak Çerçeve Metni?nde belirtilen dil düzey ve yetilerinin esas alındığı bir ihtiyaç analizi örneği oluşturma amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde ?Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenler İçin İhtiyaç Analizi? adını taşıyan bir anket formu oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini G.Ü TÖMER?de ve Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi?nde öğrenim gören, ana dili Türk lehçelerinden olmayan ve Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler ve yurt dışındaki belli bir kurumda Türkçe eğitimi görmekte olan ve erişilebilir örnekleme yöntemiyle belirlenen 103 kişi oluşturmaktadır. Çalışma evreninden elde edilen bulgulara göre; Türkçeyi yabancı dil öğrenenlerin büyük çoğunluğu öğrencidir. Bu durum, Türkçenin daha çok eğitim-öğretim görme amacıyla öğrenildiğine işaret etmektedir. Bunun yanı sıra dil öğretim sürecinde olabildiğince çok kaynak ve araç- gereçten faydalanmak, kalabalık gruplar halinde veya sınıf ortamında ders görmek, günlük hayatta karşılaşabilecekleri durumlara yönelik işlevsel bir dil eğitimi almak istemektedirler. Geliştirilmesine en çok ihtiyaç duyulan beceri, konuşma becerisidir. Dil öğrenenlerin öğretim sürecinin başında bazı özelliklerinin (yaş, meslek, dili öğrenme amacı vb.) hedef dile yönelik eksikliklerinin, ilgi, istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi dili öğrenenlere, öğretenlere ve öğretim programı hazırlayanlara yardımcı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, based on a planned and systematic approach to the functional notional that serves the purpose of learning a language, the Common European Framework of Reference for Languages Text was intended to create an instance of a needs analysis in the specified language, which is based on their ability level. For this purpose, the language levels and skills questionnaire named ?Needs Analysis for Teaching Turkish as Foreign Language? with the name of a questionnaire was created and implemented. The study consist of student G. U. TOMER and Sarajevo Yunus Emre Turkish Cultural Center; who are non-native speakers of dialects of Turkish and 103 people who are studying Turkish language at a institution abroad and accessible to a particular method of sampling for the purposes of the study. According to the data gained from the research, the vast majority of foreign language learners of Turkish are students. This situation indicates that Turkish language is learned more for education. In addition, in the process of language learning, students demand to use teaching techniques, equipment and resources as much as possible. They also want to be have courses with large groups or in the classrooms. It is also desired by them to learn the language functionally and appropriate for daily life. Speaking skills which is needed to be developed most the learners also indicated that they had problems and difficulties in the field of grammar. As a result, the study indicated that to find out some characteristics of the language learners (such as age, occupation, purpose for learning that language, etc) the skills of the target language that they need to develop; their interests and purposes would be helpful to the learners; and ones who prepare the curriculum.