Ebeveynleri boşanmış ergenlerin yılmazlık, benlik saygısı, başa çıkma ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkinin incelenmesi: Yılmazlığın aracı rolü
Searching the relation between the resilience, self esteem, coping and psychological symptoms of divorced parent adolescents: The intermediary role of resilience
- Tez No: 336125
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yılmazlık, ergenler, boşanma, benlik saygısı, psikolojik belirtiler, stresle başa çıkma, Resilience, adolecents, divorce, self-esteem, psychological symptoms, coping
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, anne babası boşanmış ergenlerin yılmazlık, benlik saygısı, stresle başa çıkma tarzları ve psikolojik belirtiler arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkiyi incelemektir.Çalışmanın katılımcılarını 2012 -2013 eğitim ? öğretim yılında, Ankara, İstanbul, Zonguldak, Çanakkale ve Konya illerinde lisede öğrenim gören 9., 10., 11. ve 12. sınıflara devam eden annesi ? babası boşanmış 14- 18 yaş aralığında 138 erkek, 169 kadın toplam 307 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, Çocuk ve Gençlik Yılmazlık Ölçeği, Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri, Stresle Başa Çıkma Tutumları Envanteri, Kısa Semptom Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışma grubundan toplanan veriler SPSS ve AMOS istatistik programlarıyla analiz edilmiştir. Araştırmada öne sürülen hipotezleri test etmek için varyans analizi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, Sobel ve Path Analizi kullanılmıştır.Bulgulara göre ebeveynleri boşanmış erkek ergenlerin kız ergenlere göre yılmazlıkları daha düşük, benlik saygıları ise daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bunun yanında, ebeveynleri boşanmış ergenlerin, ebeveyn boşanma süresi arttıkça yılmazlık ve benlik saygılarında artma olduğu bulunmuştur. Stresle başa çıkma tarzları, benlik saygısı ve psikolojik belirtiler, yılmazlıkla anlamlı düzeyde ilişkilidir. Stresle başa çıkma ve benlik saygısına daha fazla sahip olmak, ebeveynleri boşanmış ergenlerin yılmazlıklarına olumlu katkı sağlarken; yılmazlığa sahip olmak psikolojik belirtilerin azalmasına neden olmaktadır. Bu sonuçlar, ebeveynleri boşanmış ergenlerin yılmazlıklarının, psikolojik sağlıklarını korumada önemli bir faktör olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda ergenlerin başa çıkma ve benlik saygıları ile yılmazlık arasında ilişkinin ortaya konarak başa çıkmanın yılmazlıktan farklı bir kavram olduğunu göstermiştir. Sonuçlar literatür ve kuramlar açısından tartışılmış, ileride yapılacak araştırmacılara ve alan çalışanlarına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to invetigate the direct and indirect relation between resillience, self-esteem, coping and psychological symptoms of adolescents with divorced parents.The participants of this study are education the 9-12th grade school students agng between 14-18 with divorced parents in Ankara, İstanbul, Zonguldak, Çanakkale and Konya, 138 boys and 169 girls totally 307 students in 2012-2013 academic year. During data collection progress, Child and Youth Resilience Scale, Coopersmith Self-Esteem Inventory, Coping with Stress Inventory, Short Symptom Inventory and Self-Description Forms are used as data collection tools.The data from the research group is analysed within the SDSS and AMOS statistics programmes. In order to examine the suggested hypothesises of the research, Variance Analysis, Pearson Product-Movement Correlation and Path Analysis are carried out.According to the outcome of the research, it is found that the resilience of divorced parent adolescent boys are lower and their self-esteem is higher than the adolescent girls. Besides, it is found that as the divorcing period gets longer, their resilience and self-esteem also increase. Self-esteem, ways of coping and psychological symptoms are reasonably related with resilience. While having more self-esteem and coping have a positive effect on the resilience of divorced parent adolescents; having resilience itself also causes the decrease of psychological symptoms. These outcomes reveal that the resilience of divorced parent adolescents is an important factor for protecting their psychological strength. Together with this, the relation between coping and resilliance is presented and this has shown that how the terms coping and resilience differentiate from each other. As a consequence, results are literally and theoratically discussed and suggestions are made for upcoming researchers and field workers.