Sınıf öğretmeni adaylarının ekolojik ayak izi farkındalık düzeylerinin belirlenmesi
Investigation of ecoloci?gal foot print levels of classroom teacher candidates
- Tez No: 336134
- Danışmanlar: PROF. DR. RABİA SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik ayak izi, çevre sorunları, sınıf öğretmeni adayları, sürdürülebilir çevre, Ecological foot print, environmental problems, classroom teacher candidates, sustainable environment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının ekolojik ayak izi farkındalık düzeylerini araştırmaktır. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın değişkenleri; cinsiyet, sınıf seviyesi, ebeveynlerin gelir ve eğitim durumu, en uzun süre yaşanılan yerleşim birimidir. Araştırmada veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen `Ekolojik Ayak İzi Farkındalık Ölçeği? ile toplanmış ve SPSS 19.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma ön ve asıl uygulama olmak üzere iki aşamada tamamlanmıştır. Ön uygulama 2012-2013 eğitim öğretim yılı Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı 1. ve 4. sınıf öğrencileri ile Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıfta öğrenim gören toplam 283 öğrenci ile yapılmıştır. Asıl uygulama ise 2012-2013 eğitim öğretim yılı Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı 2. ve 3. sınıfta okuyan toplam 372 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, sınıf öğretmeni adaylarının ekolojik ayak izi farkındalıklarında sınıf seviyesi, ebeveynlerin eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık çıkmamıştır. En uzun süre yaşanılan yerleşim birimine göre; gıda, ulaşım-barınma ve enerji alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmüşken, atıklar ve su tüketimi alt boyutunda anlamlı farklılık görülmemiştir. Cinsiyete göre ekolojik ayak izi farkındalık düzeylerine bakıldığında enerji, atıklar ve su tüketimi alt boyutlarında kadınlar lehine anlamlı farklılık görülmüşken; gıda, ulaşım-barınma alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate ecological foot print levels of classroom teacher candidates. The research was carried out relational survey model. The variables of this research are sex, parental income and education level, the location of the place of residence for a long time and Environmental Education course. The data were collected Ecological Footprint Awareness Scale which was developed by the authors'. And evaluated by using SPSS 19.0 statistical program on computer. The research was completed in two stages including the pre and actual application. The pre-application was conducted with a total of 283 students which were the first- and fourth grade of Gazi University, Education Faculty, Primary School Teaching Programme and third grade of Science and Technology Programme in the academic year of 2012-2013. The actual application was carried out a total of 372 second - and third -year students enrolled to Gazi University Education Faculty, Primary School Teaching Programme in the academic year of 2012-2013. The research findings, classroom teachers' awareness of ecological footprint and grade level, parental educational status, environmental education course to take-deny variables did not differ significantly. According to the place of residence for a long time, food, transportation, housing, and energy sub-observed, a significant difference, waste and water consumption, significant differences were sub-dimension. From the energy level of awareness of gender-based ecological footprint, waste and water consumption was observed, no significant difference in favor of women in sub-dimensions, food, transportation, observed a significant difference in the bottom-dwelling.