3-6 yaş grubu çocuklarına yönelik yayımlanan resimli hikaye kitaplarının bazı temel değerler açısından incelenmesi
Analyzing some basic values in illustrated story books for 3-6 years old children
- Tez No: 336141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ELİF DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, değerler, değerler eğitimi, çocuk kitapları, Pre-school Education, values, value education, child books
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, 3-6 yaş grubu çocukların değer edimine yönelik, Türk yazarlar tarafından yazılmış resimli hikaye kitaplarında yer alan temel insani değerlerin neler olduğunu ve yer verilme oranlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve değer kavramına yer verilirken ikinci bölümde değerler ve çocuk kitaplarına ilişkin bilgiler sunulmuştur. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 3-6 yaş gurubu çocukları için değerlere yönelik ve Türk yazarlar tarafından yazılmış resimli çocuk kitaplarıdır. Örneklemi ise bu eserler arasından ölçüt örneklem yöntemi ile seçilen 135 kitap oluşturmaktadır. Eserlerde işlenen değerler kodlanarak metin kısımları için kategorilere ve alt kategorilere ayrılmıştır; resim kısımları ise yalnızca kategorilere ayrılmıştır. İnceleme sonucunda 3-6 yaş grubu çocuklar için değerlere yönelik olarak yayımlanan, Türk yazarlar tarafından yazılmış resimli çocuk kitaplarında sevgi, paylaşmak, arkadaşlık, mutluluk, nezaket, yardımseverlik, temizlik, saygı, adalet, tutumluluk, estetik, empati, hoşgörü, dürüstlük, çalışkanlık, özgüven, sorumluluk, cesaret, liderlik ve barış değerlerine yer verildiği tespit edilmiştir. Kitapların metin kısımlarındaki toplam cümle %28.69 oranında değer ifade etmektedir. Resim kısımlarında ise tüm resimlerin %53.04 oranında değer ifade ettiği bulunmuştur. Değer içerikli resimli hikaye kitaplarının metin kısımlarında geçen değer dağılımlarına bakıldığında sevgi, paylaşmak, arkadaşlık, mutluluk ve nezaket en çok rastlanan değerlerken cesaret, liderlik ve barış en az yer verilen değerler olduğu görülmektedir. Değer içerikli resimli hikaye kitaplarının resim kısımlarında geçen değer dağılımlarına bakıldığında paylaşmak, sevgi, mutluluk, arkadaşlık ve yardımseverlik değerlerine yüksek oranda; saygı, temizlik, nezaket, empati ve çalışkanlık değerlerine orta derecede yer verildiği sonuçlar arasındadır. Metin kısmında en fazla sevgi değerine yer verilmişken resim kısmında paylaşmak değeri ilk sırada yer almaktadır. Her iki kısımda da barış değeri en son sıradadır. Resimli çocuk kitaplarında sevgi, paylaşmak, arkadaşlık, mutluluk gibi belirgin şekilde işlenen değerlerin yanı sıra cesaret, liderlik, özgüven, sorumluluk, barış gibi farklı değerlerin de ele alınması çocuğun kişisel gelişimine ve öz saygısının artmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine what basic humanistic values there were and how range found these values in illustrated story books for 3-6 years children by wrote Turkish writers to get values. The first part of the study include the study?s aim, importance, limitations, and value notion and also in the second part are presented informations about values and child books. The content analysis was used in the research. The illustirated child books to get values by Turkish writers constitute general points and by the means of criterion sampling chosen 135 books among those works constitute examples. The values in works by coding, were assigned to categories and sup-categories for text parts and they were only assigned categories for illustrate parts. According to findings it is seen that there are values of love, friendship, bless, kindness, benevolance, cleanliness, respect, justice, savingness, aesthetic, empathy, tolerance, honesty, strenuousness, self confidence, responsibility, dare, leadership and peace at the illustrated books to get values by Turkish writers. Totally sentences at the books? text parts include values at the rate of %28.69. And also at the illustrate parts, all pictures involve the values at the rate of %53.04. It seen that values of love, sharing, friendship, bless and kindness come firstly; and the values of dare, leadership and peace come the lastly at the text parts. Besides, it seen that the illustrate parts of the books include widely values of sharing, love, bless, friendship and belevolance; and also the values of respect, cleanliness, kindness, empathy and strenuousness mediocre. When love comes the first the books? text parts, sharing is the first at the books? illustrate parts. The values of peace comes the last at the both parts. According to the results of the study, it can be said that differant values like dare, leadership, self confidence, responsibility and peace are handled besides mostly found values as love, sharing, friendship, bless will contribute to increase children?s personality development and self esteem.