İlkokul matematik kitaplarının kullanımına ilişkin sınıf öğretmeni ve öğrenci görüşlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining opinions of teachers and students regarding usage of primary school mathematics textbooks in terms of some variables
  1. Tez No: 336142
  2. Yazar: AYDIN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE TERTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul matematik kılavuzu, matematik ders ve çalışma kitapları, sınıf öğretmeni, öğrenci, Mathematics, textbooks, elementary school, teacher, student
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Araştırmanın amacı, ilkokul matematik kılavuz, ders ve çalışma kitaplarının kullanımına ilişkin sınıf öğretmeni ve 4. sınıf matematik ders ve çalışma kitaplarının kullanımına ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Sincan ve Etimesgut ilçelerinde görevli 519 sınıf öğretmeni ve 1015 dördüncü sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma betimsel bir çalışma olup tarama modeliyle hazırlanmıştır. İlkokul matematik kitaplarının kullanımına ilişkin öğretmen görüşlerini ortaya koymak amacıyla üç alt bölümde 27 maddedelik ?Matematik Kılavuzu, Ders ve Çalışma Kitaplarının Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşleri Anketi? ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik ders ve çalışma kitaplarının kullanımına ilişkin görüşlerinin belirlemek amacıyla iki alt bölümde 22 maddeden oluşan ?Matematik Ders ve Çalışma Kitaplarının Kullanımına İlişkin Öğrenci Görüşleri Anketi? hazırlanmıştır. Ayrıca daha derinlemesine bilgi edinmek amacıyla öğretmen görüşme formları oluşturulmuştur. Uygulama sonunda elde edilen veriler SPSS 15 paket programı ile analiz edilmiştir. Veri analizlerinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmanın elde edilen bulgulara bakıldığında, öğretmenlerin ortalama % 75?inin matematik kılavuz, ders ve çalışma kitaplarını sık sık ve her zaman aralığında kullandıkları; matematik kılavuz kitabı kullanımının öğretmenlerin en son bitirdikleri eğitim düzeyi, mezun olunan program ve öğretmenlerin okuttukları sınıf düzeyine göre farklılık göstermediği ancak öğretmenlerin meslekteki kıdemlerine ve görev yaptıkları okulların sosyo-ekonomik düzeyine göre manidar bir farklılık gösterdiği; matematik ders kitabı kullanımının öğretmenlerin okuttukları sınıf düzeyine ve mezun olunan programa göre farklılaşmadığı fakat öğretmenlerin en son bitirdikleri eğitim düzeyi, meslekteki kıdemleri ve görev yaptıkları okulların sosyo-ekonomik düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı; matematik çalışma kitaplarında ise tüm bağımsız değişkenlere ilişkin olarak anlamlı bir farklılaşma olmadığı ortaya konmuştur. Öğrencilerin ortalama % 78?inin ders ve çalışma kitaplarını kullandıkları, matematik ders kitabı kullanımının öğrencilerin öğrenim gördükleri okulların sosyo-ekonomik düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı, çalışma kitaplarında ise bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Öğrencilerin ders kitaplarını en çok konuları takip ederken ve ödev yaparken kullanırken en az ise performans ve proje görevlerinde kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of teachers germane to employment of elementary school Mathematics guide books, textbooks and workbooks and the opinions of students as to the use of and 4th grade Mathematics textbooks and workbooks. The study has been conducted with the participation of 519 class teachers working in Sincan and Etimesgut districts of Ankara province and 1.015 fourth grade students in the in the 2012-2013 school year. The research is based on screening model. In order to put forward the opinions of the teachers on the use of primary school math books a 27-article“ Survey on Teachers' Opinions as to the Use of Mathematics Guide Books, Textbooks and Workbooks”with three sub-sections and a 22-article“Survey on Students' Opinions as to the Use of Mathematics Guide Books, Textbooks and Workbooks”with two sub-sections were prepared. In addition, teachers and parent interview forms were created to accomodate more in-depth information. Data obtained at the end of the application were analyzed through the SPSS 15 software package. Frequency, percentage, mathematical average, Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used in data analysis. When the findings of the study are examined, it can be seen that in average 75% of the teachers use mathematics guide books, textbooks and workbooks frequently and during each and every time period; use of mathematics guide books does neither differ according to last level of education completed by teachers nor according to the the graduated program and level of grades teachers teach however a significant difference can be observed according to their seniority in the profession and the socio-economic level of the schools in which the teachers work; use of mathematics textbooks does not differ according to the graduated program and level of grades teachers teach however a significant difference can be observed according to their seniority in the profession and the socio-economic level of the schools in which the teachers work; and that there was not a significant difference respecting all independent variables in mathematics workbooks. It has been observed that in average 78% of students use their textbooks and use of mathematics textbook by students differ in a meaningful way according to the socio-economic level of the schools thereof and that there was no differentiation incident to the workbooks. It has been determined that the students use their textbooks mostly when following the topics and doing their homeworks and that they use their textbooks least when they are doing their performance and project works.