The relationship between talent management and retention of employees: A case study in banking sector
Yetenek yönetimi ve çalışanların elde tutulması arasındaki ilişki: Bankacılık sektörü üzerine bir vaka çalışması
- Tez No: 336171
- Danışmanlar: PROF. MELİHA DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Kamu Yönetimi, Banking, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, yetenek yönetimi, yeteneği tespit etme, yedekleme planlaması, liderlik ve yetenek gelişimi, yeteneği elde tutma, Talent, talent management, talent identification, succession planning, leadership and talent development, talent retention
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, literatür taraması ile yetenek yönetimi uygulamalarını incelemek ve bir vaka çalışması ile yetenek yönetimi ile yetenekli çalışanların elde tutulması arasındaki ilişkiyi gözlemlemektir. Güçlü yetenek yönetimi sistemleri şirketlere, kıt bir kaynak olan yetenekli çalışanları organizasyona çekmek, elde tutmak ve pazarda yetenek savaşlarına karşı rekabet avantajı sağlamak için önemli ölçüde destek sağlamaktadır. Çalışma, yetenek ile bağlantılı kavramlar, yetenek belirleme-geliştirme-elde tutma adımları ve Türk bankacılık sektöründen bir vaka çalışması üzerine kurulmuştur. İncelemek üzere bu sektörün seçilmesinin nedeni, bankacılığın, yetenekli çalışanların az bulunur olması dolayısıyla yetenek yönetimi uygulamalarını en iyi uygulayan sektörlerden biri olarak biliniyor olmasıdır. Çalışmanın sonuçları, gelecekteki ihtiyaçlara yönelik güçlü bir liderlik hattı oluşturmak için yetenek yönetimi sistemlerinin dikkatli bir şekilde kurulması ve kullanılmasının önemli olduğunu göstermektedir. Araştırma, gelişimine yatırım yapılan yetenekli çalışanların organizasyondan ayrılma olasılığının daha az olduğunu doğrulamaktadır. Araştırma sonuçları, özellikle liderlik ve yetenek yönetimi uygulamaları ile yetenekli çalışanların elde tutulmasını sağlamak için uzun vadede odak alanlarını belirleme konusunda aydınlatıcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the talent management applications through literature review and to observe the relationship between talent management applications and retention of talented employees through a case study. Powerful talent management systems support companies to attract and retain talented employees, which are of a scarce source, and provide competitive advantage against the talent war in the marketplace. The study is structured around talent-related concepts, talent identification-development-retention steps and finally a case study from the banking sector in Turkey. The reason for selecting this industry is that the banking sector is known to be one of the best practitioners of talent management applications due to the scarcity of talents in the market. The results of the study indicate that talent management systems should be carefully set and utilized in order to build a strong leadership pipeline for future requirements. The research confirmed that the talented employees who are invested in terms of development are less likely to leave the organization. The outcomes are enlightening especially in determining the focus areas in the long term to maintain and sustain retention of talented employees through leadership and talent management applications.