Yıl içinde farklı dönemlerde yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanlarına ilişkin bir test eşitleme çalışması
A test equating study concerning to ALES (Academic Personnel and Postgraduate Education Entrance Exam) scores obtained at different times in a year
  1. Tez No: 336323
  2. Yazar: CEREN MUTLUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Test eşitleme, tek grup deseni, doğrusal eşitleme, eşit yüzdelikli eşitleme
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı; 2011 ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Puanlarını doğrusal ve eşit yüzdelikli eşitleme yöntemleri ile eşitlemek, araştırma için bu iki yöntemden en uygun olanını belirlemek ve benzer bir araştırma yapılması halinde elde edilen bulgular çerçevesinde bu yöntemlerden en uygununu önermektir. Araştırmanın evrenini, 2011 ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan ALES?e her iki dönem katılan 21860 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, bilgisayar aracılığı ile evrenin %10'u tesadüfi olarak seçilerek belirlenen 2186 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler ALES?in sayısal, sözel ve eşit ağırlık boyutlarına ait ham puanlardır. Verilerin analizi dört aşamada gerçekleşmiştir. Birinci aşamada bütün alt testlerin betimsel istatistikleri hesaplanmış; ikinci aşamada testlerin eşitleme koşullarını sağlayıp sağlamadıkları hesaplanmış; üçüncü aşamada doğrusal ve eşit yüzdelikli eşitleme yöntemleri kullanılarak eşitlenmiş puanlar elde edilmiş; dördüncü aşamada ise eşitleme yöntemlerinden hangisinin araştırma için daha uygun olduğu eşitleme yöntemlerinin hata miktarları WMSE katsayısı elde edilerek bulunmuştur. Eşitleme şartlarının sağlanıp sağlanmadığının tespitinde tek boyutlulukla ilgili olarak alt testlerin iç tutarlılık katsayılarına, ortalamalar ve varyanslar arasında fark olup olmadığına bakılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler testlerden elde edilen ham puanlardır. ALES sınavına ilişkin madde puanları elde edilemediğinden faktör analizi yapılamamıştır. Bu sebeple tek boyutluluğun göstergesi olarak KR-21 hesaplanmıştır. Boyutlara ait iç tutarlılık katsayılarının yüksek oluşu sebebiyle tüm işlemler alt testlerdeki tüm maddeler dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. 2011 ilkbahar ile sonbahar dönemlerindeki alt testlere ait ham puanlar üzerinde yapılan işlemler neticesinde eşitleme için gerekli olan önkoşulların tamamının sağlandığı görülmüştür. Doğrusal ve eşit yüzdelikli eşitleme yöntemleri her bir alt test için ayrı uygulanmıştır. Birinci alt problemde ham puanlar ile eşitlenmiş puanlar arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Sayısal ve eşit ağırlık alt testlerinde, fark değerleri incelendiğinde uç değerlere doğru gidildikçe sapmalar görüldüğü gözlenmiştir. Sözel alt testinde ise fark değerleri hep negatif çıkmıştır. İkinci alt problemde ise ham puanlar ile eşitlenmiş puanlar arasında pozitif yönlü yüksek bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca ham puanlar ile bu puanlara karşılık gelen eşitlenmiş puanlardan oluşan grafikte dalgalanmalar gözlenmemiştir. Hangi eşitleme yönteminin araştırmaya daha uygun olduğunu belirlemek için WMSE formülü ile hata miktarları hesaplanmış ve araştırmadaki bulgulara ait veriler incelendiğinde eşit yüzdelikli eşitleme yöntemine ait WMSE katsayısının daha düşük olduğu bulunmuştur. Bu araştırmanın sonucunda; sayısal, sözel ve eşit ağırlık boyutlarına ait eşitleme çalışmasında eşit yüzdelikli eşitlemenin daha uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to equate ALES (academic personnel and postgraduate education entrance exam) scores with linear equating and equipercentile equating methods in the periods of 2011 spring and autumn conducted by SPSS, to determine the most suitable one of these two methods for research and to propose the most suitable one thanks to the findings in case of a similar study. The study population was 21860 people participating in ALES made in the periods of both 2011 spring and 2011 autumn. The sample of the study were 2186 individuals, respectively selected 10 % of population randomly via computer. The data used in this study was raw scores concerning to the fields of ALES's verbal, quantitative, equally weighted. The data analysis was performed at four stages. At the first stage, descriptive statistics were calculated for all sub-tests; at the second stage, it was checked whether equation conditions were fulfilled; at the third stage, the equated points were found by using linear and equipercentile equating methods; at the fourth stage, it was found out that which equation method was more suitable by obtaining error quantities of equation methods WMSE coefficient. It was calculated whether there was a difference between the mean, the variance, the internal consistency coefficients, the average difficulty about one-dimensionality in order to ensure the equation requirements. In the study, the internal consistency was calculated without eliminating items by using KR-21 formula because datas were raw scores. Analyzes were carried out because of the fact that internal consistencies were high without eliminating agents of heights. When the periods of 2011 spring and autum were analyzed it seemed that all of the prerequisite features were provided. Linear and equipercentile methods applied seperately to the raw scores of sizes. It was found that there was a positive high level corelation between raw scores and equated scores in the first sub-problem. Deviations were observed towards extreme values in the quantitive and equally weighted sub-tests when the difference values are examined but extreme values were negative in the verbal subtest. It was found that there was a positive high level corelation between raw scores and equated scores in the second sub-problem. Also fluctuations were observed between raw scores and graph which is made upof equated scores corresponding to this scores.Error quantities were measured by WMSE formula to determine which equation method was more appropriate for research and when the data of research findings were analysed it was found that WMSE coefficient of equipercentile method was lower. As a result of this study equal percentile equating was found more appropriate on the equation study concerning to the field of quantitative, verbal, equally-weighted. The keywords:Test equating, single group design, linear equating, equipercentile equating.