Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 2010 6.sınıf fen ve teknoloji alt testi maddelerinin geçerli kazanımları ölçme derecelerinin belirlenmesi
Measurement degree of valid object determination for the items of 6th grade science and technology subtest of high school entrance exam (SBS) 2010
  1. Tez No: 336324
  2. Yazar: MELİKE ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: High School Entrance Exam (SBS), Validity, Content Validity, Science and Technology, Indexes of Item-Objective Congruence, High School Entrance Exam (SBS), Validity, Content Validity, Science and Technology, Indexes of Item-Objective Congruence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Milli Eğitim Bakanlığı?nın 2010 yılında uyguladığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 6. sınıf Fen ve Teknoloji alt testi maddelerinin uzman görüşlerine dayalı olarak madde-hedef uyum katsayılarının belirlenip, testte yer alan maddelerin belirtilen öğrenme alanındaki geçerli kazanımları ölçüp ölçmediği ve dolayısıyla kapsam geçerliğinin olup olmadığı konusunda bir sonuca varmak ve buna göre düzenlemelerin yapılmasına katkı sağlamaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye?nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan 10 fen bilgisi eğitimi alan uzmanı oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılacak veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan ?Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Alt Testi Uzman Görüşleri Formu? ile sağlanmıştır. Uzman görüşleri formu oluşturulmadan önce, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü?nden (EĞİTEK), SBS 2010 Fen ve Teknoloji alt testindeki her bir maddenin ilköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji programında yer alan hangi öğrenme alanını ve hangi kazanımları ölçmeye yönelik yazıldığını gösteren kazanım tablosu alınmıştır. Uzman görüşleri formunda fen bilgisi eğitimi alan uzmanlarından, maddelerin listede yer alan kazanımların her birini ölçme derecesini ?tamamen ölçüyor?, ?belirsiz? ve ?kesinlikle ölçmüyor? seçenekleri ile belirtmeleri istenmiştir. Testte yer alan her bir madde için uzmanların verdiği puanların ortalaması ve madde-hedef uyum katsayıları hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda her madde için elde edilen puanların ortalama değerlerine göre uzmanlar, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 2010 Fen ve Teknoloji alt testinde yer alan 16 maddeden 10?unun geçerli kazanımları ölçtüğü konusunda hem fikir olup; madde-hedef uyum katsayısı değerlerine göre bu 10 maddenin öğrenme alanında listelenen ilgili kazanımları ölçmediği konusunda görüş birliğine varamamışlardır.
Özet (Çeviri)
The general aim of this research is to decide whether items stated in the test measure valid objectives specified in the teaching field and therefore conclude whether there is a content validity or not and make contribution to the arrangements by means of determining indexes of item-objective congruence of the 6th grade science and technology subtest items of high school entrance exam which was implemented by Ministry of National Education in 2010 with respect to the views of the experts. The workgroup of the research is 10 experts in the field of Science and Technology Education who are working in several universities of Turkey. The data used in the study has been gotten via ?Expert views form for 6th grades science and technology subtest of high school entrance exam (SBS)? that is developed by the researcher. Before this form is developed, a table of objectives is taken from directorate-general of educational technologies (EĞİTEK). This table shows each item in the subtest and their respective objectives and learning domains of 6th grade Science and Technology course program. The experts in Science and Technology field are asked to evaluate each item listed on the table whether it measures the respective objective or not by defining the item ?clearly measuring?, ?partially measuring? and ?clearly not measuring?. The indexes item-objective congruence and average of expert scores are calculated for each item. According to the mean value of the points obtained for each items at the end of the research, experts agreed that 10 of the 16 items in Science and Technology subtest of High School Entrance Exam 2010 measure valid objectives but couldn?t agree on that according to indexes of item-objective congruence, whether the 10 items measure other objectives or not.