Muhasebecilerde duygusal tükenmenin mesleki memnuniyet ve meslekten ayrılma niyeti üzerine etkisi
Accountants emotional exhaustion effects on job satisfaction and occupational turnover intention
- Tez No: 336350
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal tükenme, mesleki memnuniyet, meslekten ayrılma niyeti, Emotional exhaustion, job satisfaction, occupational turnover intention
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, ağır bir sorumluluk ve iş yükü, devasa ve değişken bir mevzuat ve bilgi alanı, mükelleflerle olan sorunlar, meslektaşlarla gerçekleştirilen rekabet gibi faaliyetlerin oluşturduğu yıpratıcı ortamda muhasebecilerin duygusal bakımdan nasıl tükendiklerini ve bu tükenmenin, mesleki memnuniyet ve meslekten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu üç kavramı ölçmek, veri temin ve analiz etmek amacıyla geçerliliği ve güvenirliği yüksek ölçeklerden oluşturulmuş bir anket hazırlanmış; Serbest Muhasebeci (SM), Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) unvanlı büro sahibi ve herhangi bir kuruma bağımlı çalışan toplam 110 muhasebeciye uygulanmıştır. Elde edilen veriye uygulanan faktör, korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda ulaşılan bulgular; duygusal tükenmenin mesleki memnuniyeti negatif, meslekten ayrılma niyetini ise, pozitif yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca mesleki memnuniyetin meslekten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi istatistiki olarak anlamlı bir biçimde negatiftir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate how accountants are exhausted emotionally and to investigate emotional exhaustion impact on job satisfaction and occupational turnover intention in back-breaking environment is formed activities as a heavy responsibility and workload, enormous and variable regulations and information field, the problems with taxpayers, performed the competition with collegues. In order to this three concepts measure, supply and analyze, questionnaire which formed higher scales the validity and reliability is prepared; questionnaires are applied to titled Certified Public Accountants and Certified General Accountants in Turkey which including a total of 110 accountants working dependent on the any organization or who owns office. Obtained from the data is applied to factor, correlation and regression analysis, as a results of this analysis; it is observed that the variable ?emotional exhaustion? has positive impact on occupational turnover intention and negative impact on job satisfaction. In addition, job satisfaction has statistically significant negative impact on occupational turnover intention.