Muhasebe meslek mensuplarının duygusal zekâ düzeylerinin örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi
The effect of emotional intelligence levels of accountants' on their organizational commitment
  1. Tez No: 370697
  2. Yazar: EROL GEÇİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, örgütsel bağlılık, Emotional intelligence, organizational commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada muhasebecilerin duygusal zekâ düzeyleri ile örgütsel bağlılık boyutları arasındaki ilişkiler; duygusal zekâ düzeyleri ve örgütsel bağlılık boyutlarında mesleki unvana, deneyim süresine, eğitim seviyesine dayalı farklılıkların olup olmadığı incelenmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için Bar-On (1997) duygusal zekâ (EQ-i) ile Meyer ve Allen (1984; 1997) örgütsel bağlılık ölçeği Türkiye genelinde çalışan 470 muhasebeciye uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS 15 istatistiksel paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenirliliklerinin ölçülmesinde keşifsel faktör analizinden yararlanılmıştır. Muhasebecilerin duygusal zekâ düzeyleri ve örgütsel bağlılık boyutları arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Duygusal zekâ düzeyleri ve örgütsel bağlılık boyutlarında muhasebecilerin mesleki unvanına, deneyim süresine ve eğitim seviyesine dayalı farklılıkların olup olmadığını ortaya çıkarmak için tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, duygusal zekânın muhasebecilerin gerek örgütsel bağlılığında; gerekse örgüte duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılıkları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda araştırma sonuçları (1) muhasebecilerin örgüte duygusal bağlılıkları üzerinde şartlara ve çevreye uyum boyutunun istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif (2) örgüte devam bağlılıkları üzerinde genel ruh hali boyutunun istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif (3) örgüte normatif bağlılıkları üzerinde ise genel ruh hali boyutunun istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkisinin varlığını ortaya koymaktadır. Tek yönlü anova analizi sonucunda, duygusal zekâ ile ilgili olarak farklı deneyim sürelerine sahip muhasebeciler arasında istatistiki olarak anlamlı farklılıklar bulunurken, unvana ve eğitim seviyesine dayalı bir farklılaşmanın olmadığı görülmüştür. Örgütsel bağlılıkla ilgili olarak ise muhasebeciler arasında unvanlara, deneyim sürelerine ve eğitim seviyesine dayalı farklılığa rastlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, relationships between the level of emotional intelligence and organizational commitment of accountants was examined, whether there were differences based on professional title, years of experience and education level in the emotional intelligence and organizational commitment dimensions. In order to achieve this goal, Bar-On (1997) emotional intelligence (EQ-i) and Meyer and Allen (1984, 1997) organizational commitment scale was applied to 470 accountants in Turkey. The data from the survey was analyzed by means of the statistical package software, SPSS 15. Exploratory factor analysis was used for measuring the validity and reliability of the scales. The relationships between accountants' emotional intelligence level and the dimensions of organizational commitment are tested via correlation and regression anlysis. In the dimensions of emotional intelligence levels and organizational commitment One-way analysis of variance (One-Way ANOVA) was used in order to reveal whether there were differences based on professional title, years of experience and education level of accountants. In the analysis of research data, it was concluded that there is a statistically significant and positive effect of emotional intelligence on the organizational commitment, emotional commitment, continuance commitment and normative commitment of accountants to the organization. At the same time the search results reveal the existence of (1) statistically significant and positive effect of the dimensions of adaptation to the conditions, on the affective commitment of accountants to the organization (2) statistically significant and positive effect of the general mood on the continuance commitment to the organization (3) statistically significant and positive effect of the general mood on normative commitment to the organization. According to one-way ANOVA analysis results, With regard to emotional intelligence, statistically significant differences exist between accountants having different years of experience. However a differentiation based on the title, and level of education does not exist. With regard to the organizational commitment no difference could be found based on titles, years of experience and education level of accountants.