Otistik spektrum bozukluğu tanısı almış çocukların ebeveynlerinde kişilik özellikleri, emosyonel yüz ifadelerini tanıma ve geniş otizm fenotip ilişkisi
Relation between personality,recognition of emotional face expression and broad autism phenotype in parents of children with autism spectrum disorder
- Tez No: 336408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAY DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: otizm, geniş otizm fenotipi, yüz ifadelerini tanıma, anababa, çocuk
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Otistik spektrum bozuklukları, erken çocukluk çağında başlayan toplumsal etkileşim ve dil gelişiminde geriliklerle beraber basmakalıp davranışların görüldüğü bir nöropsikiyatrik bozukluk grubudur. Aile ve ikiz çalışmaları, genel nüfusa göre otistik bireylerin yakınlarında otizmin çekirdek belirtilerine niteliksel olarak benzeyen ancak daha geniş olarak tanımlanmış davranışsal fenotiplerin bulunabileceğini göstermiştir. Yüz ifadelerini tanıma kusurları otistik spektrum bozukluğu olanlarda bildirilmiştir. Yüz ifadelerini tanıma becerilerini araştıran çalışmalarda otistiklerin anababalarının sağlıklı kontrollere göre daha başarısız oldukları bildirilmiştir. Bu çalışmada geniş otizm fenotipi ile yüz ifadelerini tanıma kusuru arasındaki ilişki araştırılacaktır.Yöntem: Çalışmaya DSM-IV'e göre otistik spektrum bozukluğu tanısı almış 36 çocuğun anababası ile kontrol grubu olarak 19 çocuğun anababası alınmıştır. Çalışmada geniş otizm fenotipi özellikleri Otizm-Spektrum Anketi (OSA) ve Geniş Otizm Fenotipi Ölçeği (GOFÖ) ile, yüz ifadeleri ise Yüz İfadeleri Tanıma Testi ile değerlendirilmiştir. Çalışmada iki grup arasındaki ölçek puan farkları Student's t testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular ANOVA ve ANCOVA ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: OSA Sosyal beceri alt-ölçeği ortalamaları açısından iki grup karşılaştırıldığında sosyal beceri puanları olgu grubunda daha yüksek saptanmıştır (p< 0.05). Grupların GOFÖ soğukluk alt ölçeği puan ortalamaları karşılaştırıldığında soğukluk puanları olgu grubunda daha yüksek bulunmuştur (p< 0.05). Yüz ifadeleri doğruluk oranları karşılaştırıldığında olgu grubu nötr ifadeleri tanımada kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha kötü performans göstermiştir.Sonuç: OSB tanılı çocukların anababalarında sosyal iletişim alanında GOF özelliklerinin görülme riski artmaktadır. Ayrıca otistiklerin anababalarında muğlak veya nötr ifadeleri tanıma sorunları otistik olmayan çocukların anababalarına göre daha fazla fazladır.
Özet (Çeviri)
Objective: Autism spectrum disorder is a neuropsychiatric disorder defined by the presence of social deficits, communication abnormalities, stereotyped or repetitive behaviors. A number of family and twin studies have suggested that a behavioral phenotype that is qualitatively similar to but more broadly defined than that which defines autism occurs more commonly in relatives of autistic individuals than in the general population. Deficits of emotional face expression was reported in individal with autism spectrum disorder. In recent studies it was shown that parents of autism spectrum disorder patients revealed worse performance with emotional face expression task. In this research, relation between broad autism phenotype and impairment of facial expression of emotion will be studied.Method: Seventy-two parents who had a child with a diagnosis of DSM-IV Autism Spectrum Disorder and thirty-eight parents who had a typically developing child were included in this study. The parents were subsequently assessed for broad autism phenotype by Autism-Spectrum Quotient (ASQ) and Broad Autism Phenotype Questianaire (BAPQ) and for impairment in the recognition of facial expressions by Emotion Recognition Test. Student?s t-test was used to evaluate the differences between the two groups.