Yaşam olayları ve dini başa çıkma
Life events and relegious coping
- Tez No: 336484
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dini başa çıkma, Olumlu-Olumsuz Dini Başa Çıkma, Yaşam Olayları, Religious Coping, Positve/Negative Religious Coping, Life Events
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tezin konusu yaşam olayları ile başa çıkma süreci ile dini başa çıkmanın ilişkisidir. Dini başa çıkmanın yaşam olayları ile başa çıkma sürecinde çok farklı sonuçlar ortaya çıkardığı düşünülmüştür. Literatürden hareket ile dini başa çıkma çok bileşenli bir kavram olduğu genel bir ölçüm almak yerine daha derin bir çalışma yapılması gerektiği düşünülerek nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmacı tarafından oluşturulan sorular ilgili akademisyenler ile paylaşılarak araştırma sorularına karar verilmiştir. Katılımcılar 25-65 yaş arasında 60 gönüllüden oluşmaktadır. Görüşmeler katılımcılar ile önceden karar verilen yerlerde yapılmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedildikten sonra araştırmacı tarafından yazıya geçirilmiş ve bilgisayar destekli nitel veri analizi programı MAXQDA 11 de kodlama işlemleri ve analizleri yapılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde dini başa çıkmanın olumlu ve olumsuz formlarının birbirlerinden çok farklı sonuçlar ortaya çıkardığı görülmüştür. Olumlu-olumsuz dini başa çıkmada Tanrı imgesinin, yaşanılan olayları ceza veya öğrenme olarak değerlendirmenin, olayı kabul edip edememenin, sosyal desteğe açık olma ile kapalı olmanın ve insanlardan memnuniyetin belirleyici olduğu görülmüştür. Ayrıca yukarıdaki ayırt edici maddelere göre yaşam memnuniyeti ve yaşam olayının bireyi olumlu-olumsuz değiştirmesi, farkındalığın artması-olmaması arasında da ilişkili olduğu görülmüştür. Yine yaşam olayının ne olduğundan çok bireylerin olaya bakış açılarının da kriz yönetiminde son derece belirleyici olduğu ortaya çıkmış ve olumsuz dini başa çıkmanın çözüm süreci üzerinde etkisiz ve olumsuz sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the relationship between life events, the coping process, and religious coping. The hypothesis that religious coping produced significant results in life events and the coping process is not a new one. Based on the existing literature on the subject, religious coping was treated as a multifaceted phenomenon. Rather than adopting a general measurement, it was deemed necessary to delve more deeply into the subject. The methodology thus chosen for use in this study was that of quantitative analysis. Questions were developed by the researcher, shared with scholars in pertinent fields, and the research questions were finalized. 60 volunteers between the ages of 25 and 65 participated in this study. Interviews were carried out with the participants at locations that had been previously decided upon. Interviews were recorded and subsequently transcribed by the researcher. The computer-assisted qualitative analysis program MAXQDA 11 was then used to carry out coding and analysis. An analysis of the findings of this study indicates that positive and negative forms of religious coping produced significantly different results. In positive and negative religious coping one?s image of God, one?s perception of an experience as a punishment or as a learning experience, and one?s openness to help from other people or the lack thereof, and the degree to which one was happy with one?s fellows were all found to be determinative factors. These factors were also found to relate to the degree to which one was pleased with one?s life, the effect of life events in positively or negatively affecting the individual, and the increase in or lack of one?s awareness. The perspective from which life events were viewed was found to be of the utmost significance in crisis management, more so than the nature of the life events themselves. Negative religious coping was also found to produce insignificant or even negative effects in the resolution process.