Fransızca öğretiminde Avrupa Ortak Başvuru Metni uygulamalarının dinlediğini anlama becerisine etkisi
The effects of CEFR applications on listening skills in French teaching
- Tez No: 336489
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak Başvuru Metni, Dil Gelişim Dosyası, harmanlanmış öğrenim yöntemi, dinleme anlama becerisi, öğretim yönetim sistemleri, TÖMER, Common European Framework of Reference for languages, CEFR, blended learning approach, listening comprehension, learning management systems, TÖMER
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni (AOBM), Avrupa ülkelerinde dil öğretim programları, sınav ve ders kitapları vb. konulardaki çalışmaları yönlendirmek için ortak bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. Avrupa Konseyinin bir üyesi olan Türkiye'de de AOBM uygulamalarıyla ilgili birçok çalışma başlamıştır. Çalışmamızda AOBM'ye göre B1 düzeyinde Fransızca öğrenenlerin, tanımlanan düzeyin dinleme anlama betimleyicilerinde belirlenen özelliklere uygun olarak dinleme anlama becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin sürekli duymadıkları bir yabancı dili anlamada sorun yaşamaları ve arzu edilen iletişimin yeterli boyutta kurulamaması sebebiyle öğrencilerin gereksinimlerine uygun öğretim yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. TÖMER Kızılay şubesinde 2011-2013 öğrenim yıllarında Fransızca öğrenen B1 seviyesindeki öğrencilerin dinleme anlama becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmada tespit edilen gereksinimlere uygun ve öğrenim gördükleri kitaptaki konulara paralel çeşitli güncel dinleme anlama materyalleri bir araya getirilerek öğretim harmanlanmış dil eğitim yöntemiyle zenginleştirilmiştir. Deney grubundaki öğrenciler tarafından e-posta ve Moodle tabanlı web sitesi aracılığıyla erişilen bu ek materyallerin iki ay süreyle kullanımı sonrasında deney ve kontrol gruplarının kendi içlerinde ön test-son test puanları karşılaştırılmış, her iki grupta da ön test puanından yüksek olan son test puanları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş, dinleme anlama becerisindeki artışın harmanlanmış dil öğrenim yöntemiyle verilen eğitimi alan deney grubunda daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Common European Framework of Reference for languages (CEFR), aims to provide a common framework to guide the efforts related to development of language training programs, exams, textbooks, etc. Turkey, being a member of the Council of Europe, started many studies related to CEFR implementations. The purpose of this study is to improve listening comprehension skills of students of CEFR proficiency level B1 according to defined descriptors of that competence. Foreign language learners located in an environment which doesn't use the target language in daily life experience troubles in understanding the language and cannot communicate effectively at desired level. Appropriate teaching methods are required to meet learners' needs. At the study with the purpose of improving listening comprehension competencies of students at proficiency level B1 learning french at TÖMER during the academic years 2011-2013; materials meeting the requirements of the learners and that are parallel to the textbook are used to enrich existing training program with blended learning approach. Experimental group obtained the supplementary material via mail and through Moodle based web site and used that for two months. After this period the pre-test and post-test scores of both groups (control and experimental) are compared and the differences were statistically significant on both groups while the improvement was bigger at the side of the experimental group which received the training with blended learning approach.