Fransızca öğretiminde öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinde yaşadıkları sorunlar
The problems experienced by the students in written expression skills of french teaching
- Tez No: 569212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkinci yabancı dil, ana dili, strateji, Fransızca yazma, öz değerlendirme, yabancı dil öğrenimi, Avrupa Ortak Başvuru Metni, yöntem ve teknik, Second language, mother tongue, strategy, writing in French, self-evaluation, learning foreign language, european common application text, methodolgy and technic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Öğrencilere yazma becerisini daha kolay edindirebilmek ve kalıcı olmasını sağlayabilmek için onlara etkili öğrenme ortamı sağlayan bireysel öğrenme yöntemlerini gözlemlemek büyük bir önem taşımaktadır. Fransızcada sözcük dizimi, kelime bilgisi, yazılı ve sözlü dildeki farklılıklar gibi çeşitli sebeplerden dolayı öğrencilerin öğrenme sürecinde zorlandıkları söylenebilir. Araştırmada öncelikle öğrencilerin Fransızca öğrenirken hangi alanlarda zorlandıkları bulunmaya ve öğrenci öz değerlendirmeleri kullanılarak çözüm önerileri sunulmaya çalışılacaktır. Bu araştırma, Fransızcayı yabancı dil olarak öğrenen üniversite öğrencilerinin dildeki yazma becerilerinde karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve çözüm olanaklarının ortaya konulması amacıyla Özel Ata Koleji 7. , 11. ve 12. yabancı dil sınıf öğrencileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerin dilin içeriğinde karşılaştıkları düşünsel, yazışsal ve bilişsel problemleri sorgulayarak öz değerlendirme yapabilmeleri ve yazılı anlatımda karşılaştıkları zorlukları tarafsız olarak ifade edebilmeleri için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilere yönelik 13 maddeli ve açık uçlu sorulardan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket sonucunda, öğrencilerin yanıtları değerlendirilerek ana dili Türkçe olan öğrencilerin Fransızcayı 2. yabancı dil olarak öğrenirken karşılaştıkları sorunlar ve nedenleri belirlenmeye çalışılmış, çözüm olabilecek öneriler sunulmuştur. Yapılan değerlendirmeler doğrultusunda yazılı anlatım becerilerinde karşılaşılan sorunların çoğunlukla kelime bilgisinin yetersizliği, okuduğunu anlayamama, yazılanı okuyamama gibi eksikliklerden kaynaklandığı ifade edilebilir. Bu bulgulardan yola çıkarak öğrenci ihtiyaçlarına yönelik programların hazırlanması, yazılı anlatım öğretiminde kullanılan stratejilerin yenilenmesi, bu bağlamda öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin artırılması gibi benzeri destekleyici çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is highly important observing individual learning method that provide an effective learning environment in order to enable students to acquire easier writing skills and to make permanent. In French, it could be said that students have difficulty in learning process due to various reasons such as word order, vocabulary, differences in written and spoken language. In this study; first of all, it is aimed to find out which students have difficulty in learning French and solution suggestions will be offered by using student self-assessments. This study was carried out with attendance of Özel Ata School' 7, 11 and 12th foreign language class students to determine the problems faced by the university students who learn French as a foreign language in their language writing skills for the purpose of presenting the solution offers. In this study, the qualitative research method was used to enable students making self-evaluation by questioning the intellectual, written and cognitive problems and to explain impartially the difficulties they face in writing expressions they encountered. A questionnaire, consisting of 13 items and open-ended questions, was applied to the students. As a result of the questionnaire, the students whose mother tongue is Turkish were asked to determine the problems they encountered and reasons while learning French as a second language and possible solution offers were conducted. According to evaluations, it could be stated that the problems encountered in written expression skills have mostly resulted from the inadequacy of the vocabulary, the inability of understand reading texts and the inability of pronunciation. On the basis of these findings, preparing curriculum to students needs, refurbishing of strategies used in the teaching of written expressions, and supportive activities such as increasing in-service training for teachers were envisaged torealise.