Bipolar bozukluğu olan kadın hastalarda difüzyon tensör görüntülemenin değerlendirilmesi
Assesment of diffusion tensor imaging in female patients with bipolar disorder
- Tez No: 336592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. ÖMER SAATÇİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Difüzyon Tensör Görüntüleme, Fraksiyonel Anizotropi, Görünür Difüzyon Katsayısı, Bipolar Disorder, Diffusion Tensor Imaging, Fractional Anisotropy, Apparent Diffusion Coefficient
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giri: Bipolar bozukluun patogenezi henüz tam anlamıyla açıklanamamısa da, derin subkortikal ve periventriküler ak madde anormalliklerinin altta yatan nöral adisfonksiyonunun bir bileeni olduu ileri sürülmektedir. Difüzyon Tensor Görüntüleme (DTG) son dönemde psikiyatri hastalarında beynin deiik bölgelerini inceleme amacıyla kullanılmaya balanan, ak madde yapısını aratıran bir yöntemdir. Bu çalımanın amacı bipolar bozukluk tanısı ile takip edilen hastaların akut alevlenme döneminde elde edilen DTG bulgularının salıklı kontrollerle karılatırmak böylece hastalıın nörobiyolojisini aratıran çalımalara katkıda bulunmak, hastalıın klinik seyri ve tedavi protokollerinin yapılandırılmasına veriler salamaktır. Yöntem: Çalıma DSM-IV tanı kriterlerine göre bipolar bozukluk tanısı alan ve akut alevlenme döneminde olup, yatarak tedavi gören 20 kadın hasta ve 18 kontrol üzerinde yürütüldü. Hastalara Sosyodemografik Veri Formu (SDVF), DSM-IV Eksen I Bozuklukları çin Yapılandırılmı Klinik Görüme Formu (SCID-I), Young Mani Derecelendirme Ölçei (YMRS), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçei (HAM-D) ve Klinik Global zlem Formu (CGI) uygulandı. Hastalara akut atak döneminde DTG yapıldı ve elde edilen bulgular salıklı kontrol grubu ile karılatırıldı. Bulgular: DTG ölçümlerinde bipolar bozukluk grubunda kontrol grubuna göre korpus kallosum genu bölgesinde fraksiyonel anizotropi (FA) deerinde anlamlı derecede azalma izlenirken, görünür diffüzyon katsayısı (ADC) deerlerinde ise safrontal ak maddede anlamlı derecede azalma saptandı. Çalımamıza alınan hastalardan %90?ı manik epizod içerisindeydi. D epresif epizod geçirmekte olan hastalar dılanarak tekrarlanan analiz sonuçlarında korpus kallosum genu FA ve safrontal ak madde ADC deerlerinde saptanan gruplar arası anlamlı farklılık korundu. Mevcut ilaç tedavisinin DTG endeksleri üzerine etkisi incelendiinde duygudurum dengeleyici kullanan hastalarda korpus kallosum splenium ADC deerinin daha düük olduu, öte yandan antipsikotiklerin Klorpromazin edeer dozları ile sa ve sol singulat ak madde FA deerleri arasında negatif yönde anlamlı bir iliki olduu saptandı. Bipolar bozukluk grubunda ya ile korpus kallosum splenium ADC ve sol singulat ak madde ADC deerleri arasında, kontrol grubunda ise ya ile korpus kallosum genu FA deeri arasındaki anlamlı bir iliki saptandı. Ayrıca bipolar bozukluk grubunda eitim süresi ile korpus kallosum splenium FA deeri arasında pozitif bir iliki saptanırken, kontrol grubunda sa frontal ak madde FA deeri ile Veitim süresi arasında pozitif ve sol frontal ADC deeri ile eitim süresi arasında negatif bir iliki tespit edildi. Çalımamıza katılan bipolar hastaların hastalık balangıç yaları ve hastalık süreleri ile ak madde endeksleri arasında anlamlı bir iliki bulunmazken, hastane yatı sayıları ile sol temporal ak madde FA deeri arasında negatif bir iliki bulundu. Suisid giriimi öyküsü olan ve olmayan hastalar arasında sa frontal ak madde ADC ve korpus kallosum splenium ADC deerlerinde; ayrıca mevsimsel özellik gösteren ve göstermeyen hastalar arasında sol frontal FA, sol temporal ADC ve korpus kallosum splenium ADC deerlerinde anlamlı farklılık saptandı.Sonuç: Çalımamız bipolar bozukluu olan kadın hastalarda akut alevlenme döneminde yapılan DTG ölçümleri ile bipolar bozukluun nörobiyolojisinde ak madde deiikliklerinin rolüne dair önemli bilgiler vermektedir. Korpus kallosum genu ve sa frontal bölge ak madde deiiklikleri bu bulguların balıcalarıdır. Ya, eitim süresi, hastane yatı sayısı, hastalık dönemi, mevcut ilaç tedavisi, intihar öyküsü ve mevsimsellik gibi birtakım demografik ve klinik özelliklerin de ak madde endeksleri üzerine etkileri gösterilmitir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Even though the pathogenesis of bipolar disorder has not been fully elucidated, deep subcortical and periventricular white matter abnormalities are hypothesized as being components of the underlying neural network dysfunction. Diffusion Tensor Imaging (DTI) which has been recently used for analyzing different regions of the brain in psychiatric patients, is a research method for white matter structure. The aim of this study is to compare the DTI findings of the bipolar patients during acute exacerbation of their clinical symptoms, with those of the healthy controls. Results would contribute to the literature on neurobiology of bipolar disorder and provide important data for the clinical course and treatment algorithms of the disorder. Method: Twenty female patients diagnosed as bipolar disorder according to DSM-IV criteria and hospitalised during acute exacerbation of their clinical symptoms and eighteen healthy volunteer have been enrolled. All patients were administered sociodemographic data form, Young Mania Rating Scale (YMRS), Hamilton Rating Scale for Depression (HRSD) and Clinical Global Impression (CGI) scale. DTI was applied to bipolar patients with acute affective episodes and the results were compared to those of the healthy controls matched by age and sex. Results: Fractional anisotropy (FA) values were significantly lower in the genu of the corpus callosum of the patients with bipolar disorder than those of the healthy controls, as the apparent diffusion coefficient (ADC) values were found to be lower in the right frontal white matter of the bipolar disorder group compared to the control group. Eighteen out of twenty bipolar patients in our trial were in manic episode. The analysis excluding the patients in depressive episodes came up with the similar significant differences in FA values of genu of the corpus callosum and ADC values of the right frontal white matter. Examining the impact of current medication on DTI findings, we observed that bipolar patients taking mood stabilizers had reduced ADC values in the splenium of the corpus callosum; on the other hand negative correlation between the Klorpromazine equivalent doses of the antipsychotic drugs and FA values of bilateral cingulate white matter was significant. Correlation analysis revealed that ADC values VIIboth in the splenium of the corpus callosum and left cingulate white matter of the bipolar patients showed a significant correlation with age, whereas FA values in the genu of the corpus callosum of the healthy controls showed ignificant correlation with age. Moreover years of education was found to be positively correlated with FA valuesof the splenium of the corpus callosum of the bipolar patients, positively correlated with FA values of right frontal white matter and negatively correlated with ADC values of left frontal white matter of the healthy controls. Though there is no significant correlation between white matter indexes and age of onset or length of the illness, number of previous hospitalisations was found to be negatively correlated with FA values of left temporal white matter of the bipolar patients. There was significant difference in ADC values of right frontal white matter and the splenium of the corpus callosum between the patients with and without previous suicide attempts, and significant difference in ADC values of left temporal white matter and the splenium of the corpus callosum and FA values of left frontal white matter between the patients with and without seasonal pattern. Conclusion: Our thesis project giving DTI measures during the acute affective epizodes of the female bipolar patients, presents important findings regarding the role of white matter changes on neurobiology of the bipolar disorder. White matter changes in the genu of the corpus callosum and the right frontal region are the main findings. Some demographic and clinical characterictics including the age, years of education, number of previous hospitalizations, episode type, current medication, previous suicide attempts and seasonal pattern of the illness are also shown to be effective on the white matter indexes.