Ankilozan spondilitli olgularda sol ventrikül fonksiyonlarının değerlendirilmesinde doku Doppler, strain ve strain rate ekokardiyografi yöntemlerinin yeri
Evoluation of left ventricular functions in patients with ankylosing spondilitis by tissue Doppler, strain and strain rate echocardiography methods
- Tez No: 336637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAETTİN AVŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, sol ventrikül fonksiyonları, strain görüntüleme, subklinik miyokardiyal hasar, Ankylosing spondylitis, left ventricular function, strain imaging, subclinical myocardial damage
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
AS eklem dışı tutulum yapabilen kronik enflamatuvar bir hastalıktır. AS hastalarının %2-10`unda kardiyak tutulum mevcuttur. AS hastalarında, normal bireylere göre kardiyovasküler mortalite riski artmıştır. Bu çalışma, AS hastalarında subklinik kardiyak etkilenmeyi, yeni bir kardiyak görüntüleme yöntemi olan S ve SR ekokardiyografi tekniklerini kullanarak araştırmayı amaçlamıştır.Çalışmamız, Ocak-Şubat 2011 tarihleri arasında, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine başvuran ve AS tanısı alan 29 hastadan oluşan hasta ve 26 sağlıklı bireyi içeren kontrol grupları üzerinde yapıldı. Hasta ve kontrol gruplarını oluşturan bireylerden ayrıntılı öykü alınıp, fizik muayeneleri yapıldıktan sonra, 12 derivasyonlu EKG'leri çekildi. Bireylerin, 2D, M-mod, renkli Doppler, transmitral Doppler ve doku Doppler ekokardiyografi ile kardiyak fonksiyonları incelendi. Doppler kayıtlarından S ve SR verileri elde edildi.Hasta ve kontrol gruplarının yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksleri, sistolik ve diyastolik kan basınçları benzerdi. EKG değişkenleri karşılaştırıldığında, kalp hızı dışında anlamlı farklılık yoktu. Ekokardiyografik görüntüleme sonuçları karşılaştırıldığında sağ ventrikül diyastol sonu çapı ile sol atriyum çapı, hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı büyüklüğe sahipti. Hasta grubunda, aort kapak tutulumunun daha fazla olduğunu gördük. Hasta grubunda diyastolik disfonksiyon sıklığıda daha fazlaydı. Diyastolik fonksiyon değişkenlerinden IVRT, hasta grubunda daha uzundu.S değerleri karşılaştırıldığında, bazal antero-lateral, mid antero-lateral, bazal infero-septum, bazal anteriyor ve sol ventrikül ortalama S değerleri, hasta grubunda anlamlı derecede daha düşüktü. SR değerleri karşılaştırıldığında ise, mid antero-lateral, bazal infero-septum, bazal inferiyor ve ortalama sol ventrikül SR değerleri, hasta grubunda daha düşüktü.Sonuç olarak biz, AS'de strain görüntüleme tekniği ile sol ventrikül fonksiyonlarının, subklinik düzeyde bozulduğunu saptadık. AS'deki subklinik miyokardiyal fonksiyon bozukluğunun, strain görüntüleme tekniği gibi daha hassas ve yeni yöntemlerle araştırılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Ankylosing spondylitis (AS) is a chronic inflamtuar disease that may also involve the extraarticular tissues. 2-10% of AS patients has cardiac involvement. AS patients have an increased risk of cardiovascular mortality compared to normal individuals. This study designed to investigate the subclinical cardiac affection in patients with AS by strain/strain rate echocardiography techniques which is a new cardiac imaging method.The study was performed on 29 patients who has admitted to Department of Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic with a diagnosis of AS between January-February months of 2011 and 26 healthy control subjects. After a detailed history and physical examinations of individuals from both patient and control groups, 12-lead ECG's recorded and cardiac functions were evaluated by 2D, M-mode, color Doppler, transmitral Doppler and tissue Doppler echocardiography. Strain and strain rate data were obtained from the Doppler recordings.The patient and control groups were similar in respect to age, gender, body mass index, systolic and diastolic blood pressures. Except heart rate, there was no significant difference when ECG parameters compared. Right ventricular diastolic diameter and left atrial size were larger in AS group when compared with control group. There was more aortic valve involvement in AS-group. Frequency of diastolic dysfunction was more in the AS group. IVRT which is a diastolic function parameter was found to be longer in AS group.Basal antero-lateral, mid antero-lateral, basal infero-septum, basal anterior and average left ventricular strain values were significantly lower in AS group when compared the control group. Mid antero-lateral, basal infero-septum, basal inferior and average left ventricular strain rate values were lower in AS group when compared the control group.As a result, we found the impaired left ventricular functions in subclinical level by using the technique of strain imaging in AS group. We are thinking that, subclinical myocardial dysfunction in AS should be investigated by more precise and new techniques such as strain imaging technique.