Fonksiyonel dispepsi hastalarında huzursuz bacak sendromu
Restless legs syndrome in functional dyspepsia patients
- Tez No: 336649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSEL ACARTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Huzursuz Bacak sendromu, Fonksiyonel Dispepsi, semtomlar, Functional dyspepsia, restles legs syndrome, symptoms
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Fonksiyonel Dispepsi Hastalarında Huzursuz Bacak SendromuHuzursuz Bacak Sendromu; aksamları ve çoğunlukla geceleri artan, hareketle azalan, dinlenmekle kötüleşen, bacaklarda daha siddetli olmak üzere ekstremitelerde siddetli, hoşa gitmeyen, duyuların (parestezi ve dizestezi) olduğu sensorimotor bir bozukluktur. HBS patofizyolojisi hakkındaki en önemli nokta demir dopamin bağlantısıdır. Araştrmalar, HBS `nin uykuyu, kognitif fonksiyonları ve yaşam kalitesini negatif etkilediğini göstermiştir. Dispepsi ve uyku arasındaki ilişki sınırlı sayıda çalışmada araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı fonksiyonel dispepsi hastalarında HBS sıklığını ve şiddetini değerlendirmekti.Çalışmaya yaş ortalaması 35,3±9,6 yıl olan 8 kadın ve 22 erkek, toplam 30 fonksiyonel dispepsili hasta ile yaş ortalaması 32,3±8,4 yıl olan 10 kadın ve 20 erkek, toplam 30 sağlıklı gönüllü alındı. Huzursuz bacak sendrom sıklıkları dispepsi grubunda %26,7 iken kontrol grubunda %10 idi. Huzursuz bacak sendromu sıklıkları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. (p=0,095). HBS için önemli bir faktör olan anemi, dispepsi ve sağlıklı kontrol gruplarımızda mevcut olmayıp, her iki grubun hemoglobin ve ferritin değerleri de benzer idi. HBS'li hastaların semptom şiddetleri ise, dispepsi grubunda 25±5, kontrol grubunda 23±5 olup, anlamlı bir fark saptanmadı.Sonuç olarak, bu bulgular Fonksiyonel dispepsi hastalarında HBS sıklığı ve şiddetinde bir artış olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Restless Legs Syndrome in Functional Dyspepsia PatientsRestless legs syndrome is defined as compelling urge to move the legs that is associated with discomfort, worse during rest or inactivity, releieved by movement, and worse in the evening or night. The symtoms of RLS often disrupt sleep, resulting in a lack of energy, negative mood and disturbance of daily living. In addition RLS may comorbid with gastrointestinal disorders.Several pathophysiological processes have implicated in RLS. Evidence suggests that dopaminegic dysfunction and altered control of iron homeostasis are key players.The present study determined the prevalance of RLS in functional dyspepsia. Thirty patients with functional dyspepsia (8 female, 22 male; mean age; 35,3±9,6 years) were studied. These were compared to 30 general population kontrols (10 female, 20 male; mean age; 32, 3±8, 4 years). In the current study 26,7% of functional dyspepsia patients had RLS compared to 10% general population controls (p=0,095). There is no association between presence and severity of RLS in functional dyspepsia and control groups. Blood levels of hemoglobin, iron, ferritin were not statistically different between functional dyspepsia and control groups. There was no significant difference in either age or sex between patients and controls.In conclusion; there is no association between presence and severity of RLS in functional dyspepsia patients.