Ergenlerdeki intihar davranışının dürtüsellik, öfke ifadesi ve aile işlevselliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of adolescent suicide behavior in terms of impulsivity, expression of anger and family functioning
- Tez No: 336662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN Ş. ÜNERİ, UZMAN ÖZLEM Z. ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Ergen, Dürtüsellik, Öfke, Aile İşlevselliği, Suicide, Adolescent, Impulsivity, Anger, Family Functioning
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
AMAÇ: İntihar davranışını önlemede yüksek riskli grubu tespit etmek en önemli stratejilerden biridir. Çalışmamızda ergenlerdeki intihar davranışında sosyodemografik özellikler, depresyon, anksiyete, öfke düzeyi, öfke ifadesi, dürtüsellik ve aile özelliklerinin rolünü tespit etmek ve koruyucu yaklaşımlar geliştirmeye yönelik bilgilere ulaşmak amaçlanmıştır.YÖNTEM: Çalışmamız, Haziran-Kasım 2012 tarihleri arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne son bir hafta içinde intihar girişiminde bulunmuş ve devam eden intihar düşünceleri nedeniyle yatışı yapılan; daha önce intihar girişiminde bulunmamış, ayaktan tedaviye başvuran ve sağlıklı gönüllülerden oluşan 16-21 yaş arası 105 ergen ile yapılmıştır. Çalışmaya katılanlar sosyodemografik ve klinik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği, İntihar Davranışı Ölçeği, İntihar Niyeti Ölçeği ile değerlendirilmiştir.BULGULAR: İntihar girişiminde bulunan ergenler ve babalarının eğitim düzeylerinin daha düşük olduğu, okuldan ayrılmanın intihar riskini artırdığı saptanmıştır. İntihar girişiminde bulunan ergenlerin %60'ının yüksek doz ilaç alma yöntemini kullandığı, %80'inin girişimden sonra pişman olduğu anlaşılmıştır. Depresyon ve anksiyete düzeyleri girişimde bulunan ve ayaktan tedavi grubunda sağlıklılara göre daha yüksek bulunmuştur. İntihar girişiminde bulunan grupta dürtüsellik toplam ve alt ölçek puanları, sürekli öfke ve öfke içte puanları sağlıklı gruba göre daha yüksek bulunmuştur. Hem intihar girişiminde bulunanlarda hem de girişimde bulunmayıp ayaktan tedaviye başvuranlarda aile işlevselliği sağlıklı gruba göre yetersiz bulunmuştur. İntihar girişiminde bulunan grupla birlikte daha önce girişimde bulunmamış ayaktan tedavi grubunun da sağlıklılara göre intiharı daha çok düşündükleri ve daha sık intihar planı yaptıkları tespit edilmiştir.SONUÇ: Çalışmamızda depresyon, anksiyete, dürtüsellik, öfkeyi bastırma, sağlıksız aile ortamı, okulu bırakma intihar için risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Ayaktan tedaviye başvuran henüz intihar girişiminde bulunmamış ergenler de bu faktörler açısından girişimde bulunanlarla benzer özellikler taşımaktadır. Ergenlerin intihar riski açısından değerlendirilmesinin ve intihar düşüncelerinin sorgulanmasının yararlı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Identifiying the high risk group is one of the most important strategy to prevent suicides. In our study, we aimed to identify the effect of sociodemographic characteristics, depression, anxiety, anger level, expression of anger, impulsivity, family characteristics in suicidal behavior of adolescents. We also aimed to investigate preventive approaches.METHOD: One hundred five adolescents between ages of 16-21 were evaluated, between June and November 2012, who had attempted to suicide in last week and been hospitalized in Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for Psychiatry and Neurology due to ongoing suicidal tendency, who were outpatients that do not have a previous suicide attempts as well as healthy volunteers. These adolescents were evaluated by sociodemographic and clinical data form, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Mc Master Family Assesment Device, Barratt Impulsiveness Scale-11, State-Trait Anger Expression Inventory, Suicidal Behaviour Scale and Suicide Intent Scale.RESULTS: It has been determined that both adolescents who had attempted to suicide and their fathers have insufficient level of education. Also suicide rates get higher for individuals who abandoned school. It has been observed that 60% of suicide attempted adolescents have chosen to take high dose medicine and 80% of them were regretful about their attempts. Depression and anxiety levels in the suicide attempted and outpatient treated group were higher compared to healthy subjects. Total and subscale impulsivity scores, continuous anger and anger-in scores were higher for suicide attempters than healthy group. Both in suicide attempters and outpatients without suicide attempts were found to have poor family functioning compared to healthy subjects. Suicidal ideation and suicide plans were detected more frequent in suicide attempters and outpatients without suicide attempts, than healthy group.CONCLUSION: In our study depression, anxiety, impulsivity, anger suppression, unhealthy family environment, school drop out are risk factors for suicide. Outpatients who do not have any suicide attempts show similar characteristics like suicide attempters for these facts. It has been considered that the suicide risk assessment must be carried out and suicide ideation should be questioned on adolescent.