Lomber TLİF (transforaminal lomber interbody füzyon) uygulamasında PEEK (polietereterketon Kafes ve Otolog Lamina Greftlerinin (OLG), radyolojik ve klinik olarak değerlendirilmesi
Radiological and Clinical Evaluation of PEEK polyetheretherketone) Cages and Autologous Lamina Grafts (ALG)in Lumbar TLIF (transforaminal lumbar interbody fusion) Technique
- Tez No: 336661
- Danışmanlar: DR. ALİ ENDER OFLUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: İnsitabilite, Füzyon, Greft, ODİ, VAS, İnstability, Fusion, Graft, ODİ, VAS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
AMAÇ Posterior pediküler vidalamada uygulanmakta olan posterior lateral füzyonun yetersizliği, son yirmi yıldır TLİF veya diğer interbody tekniklerinin füzyonda kullanılmasını gündeme getirmiştir. Çalışma kapsamına alınan olgular otolog kemik greft ile doldurulmuş peek kafes uygulananlar (Grup 1) ve OLG uygulananlar (Grup 2) olarak on beşerli iki gruba ayrılmıştır. Klinik ve radyolojik sonuçlar analiz edilerek yayınlar eşliğinde sunulmuştur. YÖNTEM VE GEREÇ Bu çalışmada 2011 ve 2012 yılları arasında BRSHEAH Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği?nde posterior stabilizasyon ameliyatı yapılan ve tek mesafeye TLİF tekniği ile füzyon uygulanan 30 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. Tüm olguların klinik değerlendirmeleri ODİ (oswestry sakatlık indeksi) ve VAS (visüel analog skala) skorları kullanılmıştır. Radyolojik değerlendirmede ise lomber x-ray grafi ve sagital bilgisayarlı tomografi tetkikleri kullanılmıştır. Tüm olguların takip süresi 1 yıldır. BULGULAR Grup 1 hastalarda pre op VAS ortalama 9,53 post op VAS ortalama 2,0 grup 2 hasrtalarda pre op VAS ortalama 8,67 post op VAS ortalama 3,67 olarak belirlendi. Grup 1 hastalarımızda pre op ODİ ortalama 80,5 post op ODİ ortalama 14,26, grup 2 hastalarımızda pre op ODİ ortalama 69,86 post op ODİ ortalama 19,66 olarak belirlendi. Grup 1hastalarımızın 8?inde tam füzyon 5?inde kısmi füzyon 2?sinde füzyon olmadığı görülmüştür. Grup 2 hastalarımızda 9?unda tam füzyon 4?ünde kısmi füzyon 2?sinde füzyon olmadığı görülmüştür. Elde ettiğimiz veriler istatiksel olarak değerlendirildi. SONUÇ Her iki füzyon materyalinin TLİF teğniğinde klinik olarak benzer sonuçlar vermekte ve TLİF tekniğinin posteriolateral füzyona göre hem radyolojik hem klinik başarısının daha yüksek olduğunu düşünmekteyiz. Füzyon oranları açısından erken dönemde peek kafesler ile OLG arasında fark gözlenmemekle beraber geç dönemde OLG lerinin daha fizyolojik bir füzyon sağlayacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE The inability to establish fusion by posterior lateral fusion technique leaded to the development of TLIF or other interbody fusion methods in last 20 years. The patients included in the study are separated into 2 different groups each consisting 15 patients. The patients with PEEK cage in group 1, with ALG are included in group 2. Clinical and radiological results are analysed and presented by reviewing recent publications about the subject. METHOD AND MATERIAL In this study, 30 patients who have undergone posterior stabilization surgery and fusion by single level TLIF technique between 2011-2012 in BRSHEAH Department of Neurosurgery. All cases were clinically evaluated by using ODI (Oswestry Disability Index) and VAS (Visual Analog Scale) scores. Radiological evaluation was performed with lumbar x-ray and sagittal computerized tomography imagings. All cases were followed for at least 1 year. RESULTS Mean preoperative VAS scores in group 1 and group 2 were 9.53 and 8.67 respectively. Mean postoperative VAS scores in group 1 and group 2 were 2.0 and 3.67 respectively. Mean preoperative ODI scores in group 1 and group 2 were 80.5 and 69.86 respectively. Mean postoperative ODI scores in group 1 and group 2 were 14.26 and 19.66 respectively. At the end of follow-up, in group 1, 8 patients had complete fusion and 5 patients had incomplete fusion. In 2 patients, the fusion was not established. In group 2, 9 patients had complete fusion and 4 patients had incomplete fusion. In 2 patients, the fusion was not established. The data was evaluated using paired samples test and independent samples test. CONCLUSION Both of the materials used for TLIF technique gave similar clinical results and TLIF technique was proven to be superior to posterolateral fusion both radiologically and clinically. During early follow-up period, there were no statistically significant results between PEEK cages and autologous bone grafts. However, ALG are thought to provide a more physiological fusion during the later stages of follow-up.