Deneysel polikistik over sendromu modelinde perga'nın olası koruyucu etkisi
Possible protective effect of bee bread (perga) inexperimental polycyctic ovary syndrome model
  1. Tez No: 846348
  2. Yazar: EDA KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Apiterapi, Over Rezervi, Perga, PKOS, Apitherapy, Ovarian reserve, Bee bread, PCOS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS) üreme çağındaki kadınların çoğunu etkileyen endokrin bir bozukluktur. Perga veya arı ekmeği olarak bilinen arı ürünü, yüksek antioksidan, antimikrobiyal, antiinflamatuvar ve antibiyotik özelliklere sahiptir ve modern tıpta yoğunlaşılması gereken bir üründür. Çalışmada, deneysel PKOS modeli üzerine Perga' nın olası etkilerinin histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, rastgele dört gruba ayrılan 40 adet Wistar albino dişi sıçan kullanıldı. Kontrol sıçanları herhangi bir tedavi görmedi; perga grubuna 1 hafta süre ile gavajla 500 mg/kg perga verildi; PKOS grubuna 21 gün süre ile 1 mg/kg oral Letrozol uygulandı; PKOS+perga grubuna Letrozol uygulaması ardından 1 hafta perga verildi. Deneysel prosedür sonlanınca sıçanlar genel anestezi altında dekapite edilip, ovaryum dokuları eksize edildi. Ovaryum dokularında folikül rezervi, histopatolojik ve immunohistokimyasal analizler (Beklin-1, LC3-II, p62, AMH, HSP70, VEGF) kullanılarak mikroskobik incelemeler yapıldı. Ayrıca biyokimyasal analizler için ELISA (TNF-α, IL-6, TGF-β1) metodu kullanıldı. Histopatolojik bulgular için folikül sayımı yapıldı ve sonuçlar PKOS' un neden olduğu azalan folikül rezervine karşı perga' nın koruyucu özelliğini gösterdi. Bununla beraber erken foliküllerde AMH ekspresyonunun PKOS grubunda azaldığı ve perga uygulaması ile AMH düzeyinde anlamlı artış olduğu gözlendi. İmmunohistokimyasal bulgular, PKOS' un otofaji belirteçleri (Beklin-1, LC3- II, p62) ile HSP70 ve VEGF ekspresyon düzeylerinde artışa neden olduğunu ancak, perga uygulaması ile bu ekspresyon düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığını gösterdi. Son olarak ELISA sonuçlarına göre, PKOS' un ovaryumda neden olduğu inflamatuvar belirteçlerdeki artış üzerine perga' nın koruyucu etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yapılan bu çalışmadan elde edilen veriler, PKOS modeli üzerinde arı ürünü perga' nın koruyucu etkilere sahip olabileceğini göstermiştir. Mevcut çalışmanın literatürde, deneysel PKOS modeli ve apiterapi gibi konulara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is an endocrine disorder that affects many women of reproductive age. The bee product that it is known as perga or bee bread, has high antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory, and antibiotic properties, making it a product that deserves attention in modern medicine. The aim of the study was to determine the possible effects of perga on an experimental PCOS model using histological and biochemical methods. In this study, 40 female Wistar albino rats, randomly divided into four groups, were used. The control rats did not receive any treatment; the perga group received 500 mg/kg of perga by gavage for one week; the PCOS group received 1 mg/kg oral Letrozol for 21 days; the PCOS+perga group received perga for one week after Letrozol application. At the end of the experimental procedure, the rats were decapitated under general anesthesia, and ovarian tissues were excised. Microscopic examinations were performed on follicle reserve, histopathological, and immunohistochemical analyses (Beclin-1, LC3-II, p62, AMH HSP70, VEGF) in ovarian tissues. Additionally, ELISA (TNF-α, IL-6, TGF-β1) method was used for biochemical analyses. Follicle counting was performed for histopathological findings, and the results indicated the protective effect of perga against the decreased follicle reserve caused by PCOS. Furthermore, a significant increase in AMH expression in early follicles was observed in the PCOS group, and a significant increase in AMH levels with perga application. Immunohistochemical findings showed an increase in autophagy markers (Beclin-1, LC3-II, p62), HSP70, and VEGF expression levels caused by PCOS, but perga application statistically significantly reduced these expression levels. Finally, according to ELISA results, perga was found to have a protective effect against the increase in inflammatory markers caused by PCOS in the ovaries. The data obtained from this study indicate that bee product perga may have protective effects on the PCOS model. It is believed that the current study will shed light on topics such as experimental PCOS models and apitherapy in the literature.