Preeklampsi hastalarında anjiyotensin konverting enzim 16. intronu ve anjiyotensin II Tip 1 reseptör gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of angiotensin-converting enzyme intron 16 and angiotensin II Type 1 receptor gene polymorphism in patients with preeclampsia
  1. Tez No: 336717
  2. Yazar: EMİNE GÜLŞEN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, anjiyotensin, ACE, AT1R, polimorfizm.vii, Preeclampsia, angiotensin, ACE, AT1R, polymorphism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Preeklampsi, gebelikte hem anneyi hem de fetusu etkileyen birçok sistemin işe karıştığı bir hastalıktır. Ciddi bir gebelik sorunu olan preeklampsi, gelişmiş ülkelerdeki gebeliklerin %10?nunda görülmekte ve anne ve bebek ölümlerine neden olmaktadır. Çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin bu hastalığın patogenezine katkı sağladığı bilinmektedir. Ancak hastalığın gerçek etiyolojisi henüz bilinmemekle beraber ileri sürülen birkaç patofizyoloijk mekanizma vardır. Bu mekanizmalar arasında; endoteliyal bozukluk, inflamasyon yolağı, oksidatif stres, trombozis aktivasyonu ve renin anjiyotensin sistemi yer almaktadır.Preeklampsinin etiyopatogenezine yönelik olarak yapılan çalışmalarda genetik yatkınlık önemli bir yer tutmaktadır. Bizde çalışmamızda renin anjiyotensin sisteminin iki yaygın polimorfizmi olan, 17. kromozomdaki ACE geninin 16. intronundaki insersiyon/delesyonunu ve 3. kromozomda bulunan AT1R geninin 3? UTR bölgesindeki A/C polimorfizmlerini preeklampsi hastalarında araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda ACE geni için 152 preeklampsi hastası ile 101 sağlıklı kadından elde edilen DNA?lar kullanılırken, AT1R geni için 155 preeklampsi hastası ile 101 sağlıklı kadından elde edilen DNA?lar kullanıldı ve hasta ile kontrol gruplarında ACE ve AT1R gen polimorfizmleri araştırıldı. Genotipleme için Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ve Restriksiyon Fragment Uzunluk Polimorfizmi (RFLP) yöntemleri kullanıldı. Veriler İstatistiksel olarak SPSS16.0 vipaket programı kullanılarak değerlendirildi. Her iki grup arasındaki genotip dağılımı khi-kare testi ile karşılaştırıldı.ACE geninin genotip dağılımı hasta grubunda; II: %17.1, ID: %39.5, DD:%43.5, kontrol grubunda; II: %35.6, ID: %41.6, DD: %22.8 olarak bulunurken (p0.05).Çalışma bulgularımız, anjiyotensin konverting enzimini kodlayan gendeki inseryon/delesyon/(I/D) polimorfizminin preeklampsi sendromuna yatkınlıkta bir gösterge olarak değerlendirilebileceğini ortaya koyarken, anjiyotensin II reseptör tip 1 genindeki A>C polimorfizminin ilgili hastalığa yatkınlıkta bu populasyon için bir gösterge olarak kullanılamayacağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is a disease that affects both mother and fetus during pregnancyand impacted by many systems. Preeclampsia, which is a serious pregnancy problem, is seen in 10% of pregnancies in developed countries and leads to mother and infant deaths. Various genetic and environmental factors are known to contribute the pathogenesis of this disease. While the true etiology of the disease is currently unknown, there are several proposed pathophysiologic mechanisms. Among these mechanisms; endothelial disorder, inflammation pathway, oxidative stress, thrombosis activation and the renin-angiotensin system are included.Genetic predisposition for preeclampsia is an important topic in ethiopathogenesis studies. The goal of this study is to investigate the two common polymorphisms in the renin angiotensin system in patients with preeclampsia, which are; insertion/deletion of intron 16 of the ACE gene located in the 17. chromosome, and the A/C polymorphism of AT1R gene located in 3? UTR zone of the 3.chromosome.In this study, the ACE and AT1R gene polymorphisms in patient and control groups are investigated, where the DNA obtained from 152 preeclampsia patients and 101 healthy women are used for the ACE gene, and the DNA obtained from155 preeclampsia patients and 101 healthy women are used for the AT1R gene.Polymerase Chain Reaction (PCR) and Restriction Fragment Length Polymorphism viii(RFLP) methods were used for genotyping. The data were evaluated using statistical package program SPSS16.0. Genotype distribution between the two groups were compared with chi-square test.The genotype distribution of ACE gene are found as: II: %17.1, ID: %39.5, DD: %43.5 among the patients, and; II: %35.6, ID: %41.6, DD: %22.8 among the control group (p0.05).From the results of this study, while the insertion/deletion/(I/D) polymorphism in gene encoding ACE can be regarded as an indicator for pre-eclampsia syndrome, the A> C polymorphism in angiotensin II receptor type 1 gene cannot be considered as an indicator for preeclampsia syndrome.