Preeklampsi hastalarında ACE geni promotor bölge varyasyonlarının araştırılması
Investigation of ACE gene promoter region variations in preeclampsia patients
- Tez No: 677527
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: ACE 2, Preeklampsi, promotor, varyasyon, ACE 2, Preeclampsia, promoter, variation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Yaygın bir multisistemik ve multifaktöriyel gebelik hastalığı olan Preeklampsi (PE)'nin dünya çapında doğrudan anne ölümlerinin % 10 -15'ine neden olduğu bilinmektedir. Hastalığın oluşumuna neden olabilecek bir gen arayışı için yapılan taramalar sonucunda aday genlerden bir tanesinin ACE 2 olduğu anlaşılmıştır. ACE 2, Anjiyotensin II'yi Anjiyotensin-(1-7)'ye [Ang-(1-7)] dönüştürmektedir. PE'li bireylerde vazodilatasyona neden olan ve anjiyogenezi düzenleyen Ang-(1-7)'nin baskılandığı bilinmektedir. ACE 2'de bir ve/veya daha fazla genetik varyasyonun belirlenmesi, PE ve ACE 2 arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için gereklidir. Gen ifadesinde kritik öneme sahip olan promotor bölge üzerindeki varyasyonların araştırılması PE ve gen ifadesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle bu çalışmada, ilk defa bir Türk popülasyonunda, PE hastalarında ACE 2 geni promotor bölge varyasyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. 60 PE hastası ve 60 sağlıklı gebe bireylerden alınan kan örnekleri Sanger sekanslama yöntemi ile incelenmiş ancak PE ve ACE 2 arasında herhangi bir varyasyona rastlanamamıştır. Taramış olduğumuz bölgenin evrimsel süreç boyunca korunmuş olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle genin farklı noktalarında PE ile ilişkilendirilecek varyasyonların daha geniş kapsamda taranacağı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia (PE), a common multisystemic and multifactorial pregnancy disease, is known to cause 10-15% of direct maternal deaths worldwide. As a result of the searches for a gene that could cause the disease, one of the candidate genes was found to be ACE 2, which converts Angiotensin II to Angiotensin-(1-7) [Ang- (1-7)]. It is known that Ang- (1-7), which causes vasodilation and regulates angiogenesis, is suppressed in individuals with PE. Identification of one or more genetic variations in ACE 2 is essential to understand the relationship between PE and ACE 2. Investigation of variations on the promoter region, which is critical in gene expression, has critical importance in terms of PE and gene expression. Therefore, the aim of this study was to investigate the changes in the promoter region of the ACE 2 gene for the first time in a Turkish population. Blood samples taken from 60 PE patients and 60 healthy pregnant individuals were analyzed by Sanger sequencing method; however, no variation was found between PE and ACE 2. It is estimated that scanned area is preserved during evolutionary process. Therefore, more wide-ranging studies are needed to screen for variations to be assocciated with PE in different parts of the gene.